Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Rood slot op Damrak

Rood slot op Damrak
9 jan 2015 om 18:05

De Europese beurzen hebben tegen het einde van de handelsdag nog een flinke schuiver gemaakt. De AEX sloot 1,8 procent lager op 415,59 punten, in lijn met de omringende beurzen.

 

"Een onzekere markt die geen richting kiest", aldus fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam.

 

Het wachten was vandaag op het Amerikaanse banenrapport, dat met 252.000 nieuwe banen, een daling van de werkloosheid naar 5,6 procent en flinke opwaartse bijstelling over de voorgaande maanden "heel sterk" was, aldus econoom Maritza Cabenzas van ABN AMRO.

 

Het rapport brengt volgens Cabenzas een eerste renteverhoging door de Federal Reserve dichterbij. Dit voorziet ook Van Zeijl, hoewel een verhoging er voor april waarschijnlijk niet komt.

 

Evenzo rekent de fondsmanager van Actiam er niet op dat de Europese Centrale Bank al op 22 januari "de bazooka" op tafel legt door een grootschalig opkoopprogramma van staatsobligaties aan te kondigen, ondanks de nodige geruchten vandaag weer over de plannen waarop de ECB broedt. Van Zeijl verwacht dat de centrale bank de Grieken, die een paar dagen later naar de stembus gaan, niet te veel bewegingsruimte wil geven.

 

Hoewel voorzitter Mario Draghi eerder aangaf de balans van de ECB te willen vergroten met zo’n 1.000 miljard euro, werd er volgens persbureau Bloomberg door de centrale bank deze week slechts gekeken naar een opkoopprogramma van ‘investment grade assets’ ter waarde van 500 miljard euro.

 

Beursexpert Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut, die sprak van een "enorm volatiele week" waarin de AEX ruim 1,5 procent inleverde, is de hoofdindex technisch gevangen binnen 405 en 424 punten en op korte termijn voorziet de beursexpert geen uitbraak.

 

De euro/dollar werd vlak verhandeld op 1,1832.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden 21 fondsen lager verhandeld. De grootste daler was ING met 3,5 procent. Ook Aegon kende een slechte dag en verloor 2,7 procent. Fier aan kop ging Corio. Het vastgoedfonds won 3,7 procent nadat Klépierre liet weten de overname van het fonds door te zetten. Dit betekent dat Corio op het slot uit de AEX verdwijnt en dit zorgde volgens Van Zeijl voor de spurt omhoog. Er was weinig aanbod volgens de fondsmanager, terwijl verschillende partijen hun shortpositie in het fonds moesten sluiten.

 

In de AMX was het ook overwegend rood op de borden. Brunel International, Imtech en NN Group leverden elk circa 2,4 procent aan beurswaarde in. De grootste stijger was Vopak met een dagwinst van 2,2 procent. Deze week verliep sowieso goed voor het tankopslagbedrijf, dat bijna 9 procent aan beurswaarde bijschreef.

 

Bij de kleinere fondsen vielen Galapagos en Heijmans in positieve zin op met dagwinsten van 5,8 en 3,8 procent. Heijmans presenteerde een nieuwe opdracht van 30 miljoen euro en bij Galapagos stapte een bestuurder op vanwege mogelijke belangenverstrengeling omdat zij ook bij biofarmaceut Bristol-Myers Squibb werkt. Dit leek de fantasie onder beleggers te voeden op mogelijk een overname, iets wat analist Tom Muller van Theodoor Gilissen Bankiers niet zo vlot ziet gebeuren. Tegenover deze winsten stond het koersverlies van 4,1 procent voor DPA Group.

 

Op lokaal niveau was Macintosh Retail Group de gebeten hond. De retailer leverde maar liefst 11,8 procent in.

 

Tussenstand Wall Street

De Dow Jones index leverde vrijdag bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten 1,1 procent in op 17.722,05 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor 0,7 procent en techbeurs Nasdaq koerste 0,9 procent lager.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.