Japan handhaaft monetaire beleid

Redactie ABM Financial News - 18 december 2015, 07:52

Wel opkoopprogramma voor exchange-traded funds gelanceerd.

De Bank of Japan heeft geen wijzigingen aangebracht in de omvang van het stimulerende monetaire beleid, maar daarbinnen wel een extra opkoopprogramma voor exchange-traded funds aangekondigd. Dit bleek vrijdag na afloop van de beleidsvergadering van de Japanse centrale bank.

 

Het besluit om het beleid te handhaven, betekent dat de Bank of Japan onverminderd door blijft gaan met het opkopen van effecten, zoals bedrijfsobligaties en staatsleningen. Hierdoor moet de monetaire basis met een jaarlijks tempo van 80 biljoen yen, omgerekend circa 600 miljard euro, groeien.

 

Het besluit werd, net als het voorgaande maanden, aangenomen met acht stemmen voor en één stem tegen. Centraal bankier Takahide Kiuchi stemde opnieuw tegen, omdat hij wil dat de Bank of Japan minder spendeert aan het opkopen van effecten. Kiuchi vindt 45 biljoen yen voldoende.

 

De Japanse centrale bank kondigde een opkoopprogramma voor exchange-traded funds (ETFs) aan ter waarde van 300 miljard yen op jaarbasis, bovenop het lopende programma ter waarde van circa 3 biljoen yen. Dit programma, dat volgens de centrale bank moet worden gezien als een investering in het "fysieke en menselijke kapitaal", werd met 6 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen.

 

Volgens de centrale bank zal de economie van Japan in een "matig" tempo blijven herstellen, hoewel de export en productie wel zijn geraakt door de groeivertraging in de opkomende markten. De inflatie in Japan zal daarbij nog de nodige tijd rond het nulpunt blijven hangen als gevolg van de lagere energieprijzen.

 

Analisten van Nomura noemde het vasthouden aan het uitbreiden van de monetaire basis in een jaarlijks tempo van 80 biljoen yen conform verwachting.

 

De Japanse beurs koerste vrijdag 1,9 procent lager.

 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Gemengd beeld.

Gisteren - Lees verder

Wall Street begint week met winst

Fiat Chrysler hoger op overnamegeruchten.

Gisteren - Lees verder

Groen slot Wall Street in de maak

Fiat Chrysler hoger op overnamegeruchten.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: Google betaalt Apple miljarden

Bernstein ziet oplopende licenties voor maker iPhone.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink lager

ABN AMRO houdt situatie Noord-Korea in de gaten.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
NIKKEI I... toevoegen aan uw watchlist 19.537,10 -0,98% -192,64 19.729,74