Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Randstad uitblinker in AEX

Randstad uitblinker in AEX
30 dec 2015 om 14:07

De koers van het aandeel van Randstad Holding heeft in 2015 een stijging laten zien die het in augustus van dit jaar bracht bij het niveau van juli 2007.

 

Het aandeel zit eigenlijk al vanaf eind 2011 in een trend van hogere bodems en toppen, waarbij het aandeel begin 2014 al even rond de 50 euro noteerde. Daarna volgde een glijvlucht die het aandeel eind vorig jaar richting de 30 euro bracht.

 

Dit jaar kende als uitgangspunt een koers van 40 euro en wat volgde was een beweging die kiene beleggers in augustus een year-to-date rendement had opgeleverd van ruim 60 procent. In oktober stond daar dan wel weer 50 euro, maar eind november kwam toch weer de 60 euro in beeld.

 

Nu stond het aandeel Randstad bekend om zijn relatief hoge beta van ruim meer dan 1, maar tegenwoordig is dat nog slechts net iets meer dan 1. Daar kan het stevige rendement niet aan worden toegeschreven. Er speelt dus iets anders.

 

Het staat buiten kijf dat de arbeidsintermediair zeer professioneel wordt geleid. Qua aandeelhoudersverhoudingen is het bedrijf niet met risico’s omgeven. Verder biedt Randstad uitzicht op een goed dividend en navenant rendement van ruim 2 procent.

 

Maar daarmee is een koerswinst zoals die zich op jaarbasis eind 2015 op de borden vertoonde nog niet verklaard. In de wereld van flexwerk is Randstad een vroeg-cyclische speler. In de achterliggende jaren was herhaaldelijk sprake van een ogenschijnlijk aantrekkende arbeidsmarkt, maar die opwaartse dynamiek bleek schijn. In 2015 was de trend standvastiger, hetgeen ook blijkt uit de oplopende percentages in uitzenduren en uitzendomzet van de Nederlandse branchevereniging ABU.

 

De resultaten van Randstad liepen gedurende het jaar op met een solide groei in de Verenigde Staten, een sterke focus op zogenoemde perm fees en het wegwerken van het gat met de markt, allemaal het resultaat van marketinginspanningen die daar aan vooraf gingen. Wat het bedrijf hielp was een aantrekkend midden- en kleinbedrijf.

 

Ondertussen was Randstad de focus aan het verleggen. Omvangrijke overnames waren al een tijdje buiten beeld, maar in september werd bekend dat het bedrijf in de VS RiseSmart kocht voor 100 miljoen dollar. Niet de wereld, maar een overname door Randstad van deze omvang had de markt al een tijdje niet gezien. Maar daar ging het niet om, het ging veeleer om wat RiseSmart doet: begeleiding van bedrijven en hun werknemers bij onder andere bedrijfsherstructureringen, inkrimping en fusies. Het ging hier om digital outplacement. Het was de eerste grote stap van Randstad in dit domein en past ook naadloos in de lopende actieve aandacht van het bedrijf voor HR-technologie, doorgaans een business met relatief hoge marges. Het is de bedoeling dat RiseSmart mondiaal wordt uitgerold.

 

Bij de cijfers over het derde kwartaal en de beleggersdag in november in Londen werd nog eens duidelijk dat Randstad weet wat er in de markten gebeurt en hoe daar adequaat op te reageren. Vooruitkijken is zinloos, waarmee de aandacht bij de onderneming op de actualiteit ligt. Bij mutaties wordt snel geschakeld, waarmee dissonanten eveneens snel worden opgevangen. Dat impliceert dat als de marktontwikkelingen vragen om een aanpassing van de operaties, die er ook komt. Dat voorkomt verrassingen. En daar houden beleggers van: zoveel mogelijk zekerheid.

 

November van dit jaar leverde nog een overname op, ditmaal in Zweden. Proffice, dat min of meer het profiel van Randstad heeft, werd ingelijfd voor, tegen de toenmalige koers van de Zweedse kroon, van 178 miljoen euro.

 

Als dit allemaal zo gunstig is, waarom kon de koers van het aandeel zijn niveau van augustus niet vasthouden? Toen zakte de markt in en met een beta van 1 ging de koers van Randstad gewoon mee. Operationeel veranderde er weinig.

 

Het aandeel Randstad noteerde woensdag om twee uur 0,1 procent lager op 58,44 euro, wat een rendement dit jaar tot nu toe oplevert van 45,9 procent. Daarmee ligt Randstad op koers om dit jaar het best presterende hoofdfonds te worden.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.