Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Delta Lloyd 70 procent goedkoper na rampjaar

Delta Lloyd 70 procent goedkoper na rampjaar
31 dec 2015 om 14:09

Waar de meeste financiële fondsen op het Damrak tevreden kunnen terugkijken, was 2015 voor Delta Lloyd een rampjaar met een koersverlies van 70 procent nadat toezichthouders de ervaren bestuurders van boord duwden en nieuwe regelgeving de Amsterdamse verzekeraar dwong een dramatische aandelenverwatering aan te kondigen.

 

Om de gehavende solvabiliteitspositie weer op peil te krijgen voor de invoering van het nieuwe toezichtsregime Solvency II, moest Delta Lloyd een enorme claimemissie van maximaal een miljard euro aankondigen, nadat analisten en beleggers daar al maanden over hadden gespeculeerd.

 

De emissie zal eerst nog moeten worden goedgekeurd door de aandeelhouders, na de presentatie van de jaarcijfers op 24 februari volgend jaar, in wat een roerige vergadering belooft te worden.

 

Ondanks alle perikelen met De Nederlandsche Bank (DNB), die de financiële topman Emiel Roozen de wacht had aangezegd vanwege handelen op vertrouwelijke informatie van de toezichthouder, stond het aandeel Delta Lloyd begin augustus nog in zijn vertrouwde ‘range’ rond 16 euro – ongeveer gelijk aan de introductiekoers van 2009.

 

Maar op 11 augustus volgde de grote klap. Na publicatie van de tweedekwartaalcijfers leverde het aandeel in een dag maar liefst 20 procent in en al snel zakte de koers tot het laagste niveau ooit.

 

Wat was er gebeurd?

De solvabiliteitsratio, die eerder dit jaar eindelijk boven het beloofde niveau van 200 procent was gebracht, was door een ongunstige rentebeweging in het tweede kwartaal weer gekelderd. De opbrengst van de aandelenemissie eerder dat jaar was in een klap verdampt – en veel meer dan dat.

 

Wat beleggers misschien nog het meeste zorgen baarde, was dat Delta Lloyd niet wilde zeggen wat de solvabiliteitspositie in het nieuwe toezichtsregime Solvency II zou zijn.

 

In mei had CFO Roozen de markt nog verrast met de mededeling dat het interne Solvency II-model ruim op tijd was ingeleverd bij de toezichthouder en een stevig percentage boven 170 procent liet zien.

 

Bij de halfjaarcijfers moest nieuwbakken bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa echter melden dat de ratio tot "iets onder het gewenste niveau" van 140 tot 180 procent was teruggezakt. Meer detail wilde de CEO niet geven, omdat de ratio nog "enorm in beweging" was.

 

Delta Lloyd beloofde de kapitaalpositie weer op peil te brengen, maar zei ook dat een aandelenemissie voorlopig niet aan de orde was. Analisten lieten echter al snel weten een forse aandelenemissie onvermijdelijk te achten.

 

Door de onzekerheid over een mogelijke verwatering van de winst en een bijstelling van het dividendbeleid – tot nu altijd een belangrijke troef van het fonds – was het aandeel dit najaar steevast te vinden bij de sterkste stijgers of dalers op het Damrak, terwijl de koers tussen6 en 8 euro heen en weer schoot.

 

Na de aankondiging van de aandelenemissie op 30 november zakte de koers nog verder weg totdat op 13 december 4,15 euro werd aangetikt – nog geen kwart van de koers aan het begin van het jaar.

 

Na zulke verliezen gaan aandeelhouders zich roeren. Het Taiwanese Fubon, dat met lede ogen moest toezien hoe zijn investering van 200 miljoen euro in maart binnen negen maanden tijd voor driekwart verdampte, heeft Delta Lloyd al aansprakelijk gesteld voor het koersverlies, meldde de verzekeraar deze maand.

 

Ook van nieuwe investeerders zoals het Amerikaanse Highfields Capital – dat zijn belang recentelijk uitbreidde tot meer dan 5 procent, en Marshall Wace, met 3 procent, kan actie worden verwacht bij de aankomende vergadering over de claimemissie.

 

Zij zullen mogelijk pleiten voor een fors lager bedrag dan de aangekondigde EUR1 miljard, die de Solvency II-ratio in het standaardmodel weer naar 175 tot 180 procent moet helpen tillen, van de 136 procent aan het einde van het derde kwartaal.

 

Maar of een beperktere aandelenverwatering realistisch is, is de vraag: niet alle analisten zijn het erover eens, of een miljard euro wel voldoende buffer biedt voor de toekomst. Ze wijzen onder andere op het risico dat de rekenrente in 2017 kan worden verlaagd, waardoor de solvabiliteit weer in de gevarenzone kan terugzakken.

 

Kredietbeoordelaar Fitch wees erop dat Delta Lloyd meer dan andere sectorgenoten is blootgesteld aan langlevenrisico, wat zwaar meetelt in Solvency II. Daarbij heeft de Amsterdamse verzekeraar de pech dat ze wordt gecontroleerd door een strenge toezichthouder die geen overgangsregelingen toestaat, zoals bijvoorbeeld in Duitsland wel gebeurt.

 

Gezien het specifieke langlevenrisico is het opvallend dat Delta Lloyd, met instemming van DNB, de Solvency II-ratio voorlopig toch maar gaat berekenen volgens het standaardmodel. Dat levert doorgaans minder sterke ratio’s op dan een intern model dat op maat is gesneden, en lijkt dus een behoudende keuze.

 

Maar bij Delta Lloyd bleek het interne model juist veel volatieler dan verwacht. "Het interne model was nog niet robuust genoeg. Daarom kiezen we de standaardformule", zei Van der Noordaa begin december.

 

Maar als een standaardmodel lagere risico’s registreert dan een op maat gesneden model, dan zal de markt dat vermoedelijk niet als geruststellend ervaren.

 

Datzelfde geldt overigens voor de keuze om de voor december beloofde strategische update met een half jaar uit te stellen. Delta Lloyd hoopt ongetwijfeld dat het financiële plaatje er bij de jaarcijfers weer wat zonniger uitziet.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.