Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: afhaken Boskalis levert koersdreun Fugro op

Beursblik: afhaken Boskalis levert koersdreun Fugro op
20 mrt 2015 om 15:47

De koers van Fugro komt flink onder druk te staan als Boskalis niet met een overnamebod komt. Dit stelde analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers voor de camera van ABM Financial News.

 

Dat Boskalis uit is op een overname van Fugro, daarover is vrijwel iedereen in de markt het eens. Boskalis heeft inmiddels een belang van iets meer dan 20 procent in Fugro en ondanks dat de maritieme dienstverlener steeds herhaalt dat dit geen opmaat is naar een overnamebod, denken de meeste marktvorsers hier anders over.

 

"Het bedrijf [Boskalis] zegt van niet, maar de rechtszaak die ze gaan aanspannen [tegen Fugro] tegen de beschermingsconstructie is al een teken dat ze het wel gaan doen", aldus fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam recent voor de camera van ABM Financial News.

 

Inmiddels oordeelde de rechter in het voordeel van Fugro met betrekking tot de beschermingsconstructie, waardoor deze op de komende jaarvergadering geen punt van stemming is.

 

Ook het opschorten van het aandeleninkoopprogramma door Boskalis om de oorlogskas te spekken is een signaal volgens de fondsmanagere dat de maritieme dienstverlener zich klaarmaakt voor een acquisitie.

 

 

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers is ook overtuigd van de interesse van Boskalis voor een overname van Fugro. De analist denkt evenwel niet dat de maritieme dienstverlener hierin slaagt. De bodemonderzoeker is "tot de tanden toe bewapend" met drie beschermingsconstructies om dit te voorkomen, aldus Versteeg.

 

"Het zal niet meevallen daar doorheen te dringen", aldus Versteeg over de constructies van Fugro. Om de bodemonderzoeker toch over te nemen zal Boskalis daarom volgens de analist met een "heel hoog bod" moeten komen.

 

 

Dit voorziet ook analist André Mulder van Kepler Cheuvreux. Mulder meent dat een overname van Fugro "uitermate kostbaar" is geworden voor Boskalis door de sterke koersprestaties van de bodemonderzoeker.

 

Om de schuldratio, dat wil zeggen de verhouding tussen nettoschuld en bedrijfsresultaat (EBITDA), niet te ver op te laten lopen verwacht Mulder dat Boskalis bij een overname van Fugro nieuwe aandelen uitgeeft, waardoor het aantal uitstaande stukken met 20 tot 33 procent stijgt. Een overname is volgens de analist van Kepler Cheuvreux dan ook moeilijker en minder waarschijnlijk geworden.

 

Er is volgens Versteeg evenwel een grote kans dat Boskalis opgeeft. Als Boskalis aankondigt af te zien van een overname en het opgebouwde belang te gelde maakt, dan kan de koers van Fugro "nog flink naar beneden zakken".

 

Van Zeijl verwacht echter dat er een zelfde scenario volgt als bij de overname van Smit Internationale door Boskalis. Dit betekent dat het nog de nodige tijd kan duren alvorens Boskalis echt een bod uitbrengt op Fugro.

 

"Maar uiteindelijk zal Fugro overgenomen worden door Boskalis", zo voorspelde Van Zeijl.

 

Op een groen Damrak won Boskalis vrijdag 2,2 procent en Fugro steeg 4,9 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Hoofdredactie: +31(0)20-737 17 42
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.