Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Dramatische jaarstart op Damrak

Dramatische jaarstart op Damrak
10 jan 2016 om 12:50

De Amsterdamse beurs is 2016 dramatisch gestart. De AEX verloor in de eerste handelsweek van  het nieuwe jaar 7,0 procent op 410,82 punten.

 

De valse start schreef econoom Maarten Leen van ING toe aan een combinatie van slecht nieuws uit China, oplopende geopolitieke spanningen in onder meer het Midden-Oosten, teleurstellende cijfers over de Amerikaanse economie en "ook de olieprijs heeft zijn glijvlucht doorgezet", aldus de econoom. "Afgelopen week ging een vat Brent olie zelfs voor 31 dollar van de hand, de laagste prijs sinds begin 2004."

 

Toch is Leen van mening dat hier en daar een nuancering op zijn plaats is. "Aandelenkoersen in China lijken meer gedreven door speculatie dan door fundamentele factoren. Ook na deze week ligt de Shanghai Composite index nog steeds 50 procent boven de stand begin 2014."

 

De Amerikaanse economie blijft volgens Leen last houden dan de dure dollar en de afnemende vraag vanuit de opkomende markten. Desalniettemin lieten cijfers over de arbeidsmarkt volgens de econoom zien dat "overall de economie er niet slecht voor staat". In december kwamen er in Amerika 292.000 banen, zo bleek uit een volgens econoom Maritza Cabezas van ABN AMRO "uitstekend" banenrapport.

 

Cabezas is dan ook van mening dat de Amerikaanse arbeidsmarkt "sterk genoeg [is] om de schokken van buiten op te vangen".

 

De al maar dalende olieprijs is, gezien de oplopende geopolitieke spanningen, opvallend. "Olie ongevoelig voor spanning in de woestijn", kopte analist Stephan Cammaert van KBC, die meent dat dit aantoont "hoe abnormaal" de situatie in de oliemarkt is.

 

"Laten we vooral niet vergeten dat de lage olieprijs goed nieuws is voor de consument en dus voor het gros van de economie", voegde de Belgische marktvorser daaraan toe.

 

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden met uitzondering van Altice alle fondsen in de eerste week van 2016 in het rood. De Franse kabelaar ging er 7,4 procent op vooruit. De grootste dalers waren ArcelorMittal en OCI met verliezen van respectievelijk 13,2 en 14,9 procent. Opvallend was dat ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell maar liefst 12,2 procent aan waarde verloor.

 

Vooral vrijdag ging het hard bij Shell, toen het fonds 6,4 procent inleverde. Volgens vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten begint de markt vraagtekens te zetten bij het doorgaan van de overname van BG Group en ook bij de houdbaarheid van het dividend van Shell. Vrijdag ging de daling gepaard met hoge volumes, een signaal "om weg te wezen", zo stelde Manie.

 

In de AMX was er ook slechts een fonds dat zich wist te onttrekken naar de neerwaartse trend. Air France-KLM steeg maar liefst 9,3 procent in waarde. De dalende olieprijs is gunstig voor de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij, aangezien brandstofkosten samen met arbeidskosten de grootste kostenposten zijn. UBS, dat een verkoopadvies voor Air France-KLM afgaf, wees er op dat luchtvaartmaatschappijen hun brandstofkosten deels afdekken en daarom niet optimaal profiteren van de dalende olieprijs. Daarbij verwacht de bank dat Air France-KLM het merendeel van het kostenvoordeel zal doorschuiven naar de klant in de vorm van goedkopere tickets. Een welkome opsteker was vrijdag overigens dat de nationale vakbond CGT volgens mediaberichten zou hebben besloten een staking bij Air France af te blazen.

 

De grootste dalers in de Midkap waren de oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore met verliezen van respectievelijk 13,0 en 13,8 procent.

 

Vooruitblik

De komende week staan de nodige macro-economische cijfers op de rol, vooral uit Amerika. Verder is er aandacht voor het rentebesluit van de Bank of England en de notulen van de Europese Centrale Bank.

 

Maandag nabeurs trapt daarnaast Alcoa, traditiegetrouw, het cijferseizoen af. De aluminiumfabrikant wordt zoals altijd gevolgd door enkele toonaangevende Amerikaanse banken. In Europa komt het seizoen wat later op gang. De hoofdfondsen Unilever en ASML komen respectievelijk 19 en 20 januari met cijfers. Ahold volgt op 21 januari.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.