Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: weinig vuurwerk op Damrak

Beursupdate: weinig vuurwerk op Damrak
11 jan 2016 om 12:15

De Amsterdamse beurs doet het rond lunchtijd rustig aan. De AEX verloor 0,3 procent op 409,59 punten, terwijl de omringende beurzen rond het nulpunt noteerden.

 

"Ook vanochtend ging de uitverkoop in China weer gewoon door", zo stelde marktanalist Stefan Koopman van Rabobank. De beurs in Shanghai sloot ruim 5 procent lager.

 

Dit weekend kwamen er inflatiecijfers uit China, maar die waren volgens Koopman "niet heel schokkend" met een stijging van het consumentenprijspeil van 1,6 procent in december. "Tot nu toe vertalen de dalende grondstoffenprijzen zich nog niet in lagere prijzen voor de Chinese consumenten."

 

"De ontwikkelingen in de Chinese economie bieden geen goede verklaring voor de recente daling van de aandelenkoersen. Volgens ons is China bezig met een zachte landing", aldus econoom Han de Jong van ABN AMRO.

 

Olie werd maandag opnieuw goedkoper. Een februari-future op een vat Brent daalde krap 2 procent in waarde op 32,90 dollar. De euro/dollar werd verhandeld op 1,0904.

 

Stijgers en dalers

In de AEX gingen ASML, ArcelorMittal en Philips aan kop met koerswinsten van ruim een procent. De grootse dalers waren Aalberts Industries, Ahold en RELX met verliezen van 1,6 procent. OCI verloor zijn plek op de favorietenlijst van Rabobank en leverde 1,5 procent aan beurswaarde in.

 

In de AMX waren de verliezen beduidend groter. Vooral TomTom had het lastig en noteerde 4,5 procent lager. Flow Traders leverde 2,9 procent, net als Fagron.

 

Slechts een viertal fondsen uit de AMX wist in het groen te handelen, onder leiding van ASM International, dat 1,5 procent in waarde steeg. ASMI werd net als OCI van de favorietenlijst van Rabobank gehaald.

 

Onder de kleinere fondsen deed Neways Electronics goede zaken met een koerswinst van 4,7 procent. Value8 ging na een nieuwjaarstoespraak van CEO Peter Paul de Vries nog een stapje beter. Het investeringsvehikel werd 5,9 procent duurder. Volgens de topman staat Value8 er uitstekend voort en kan er worden gerekend op een groeiende winstcapaciteit in 2016.

 

Bouwer Heijmans was met een verlies van 3,7 procent de grootste daler in de AScX. Brunel International werd 2,4 procent goedkoper.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.