Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak blijft onder druk staan

Damrak blijft onder druk staan
11 jan 2016 om 08:14

De Amsterdamse beurs gaat maandag een lagere opening tegemoet na een rood slot op Wall Street vrijdagavond en een negatief sentiment in Azië vanochtend. Afgelopen week zette de AEX index met een verlies van 7,0 procent de slechtste eerste handelsweek neer sinds de start in 1983. Ook voor de Dow Jones index, samengesteld sinds het jaar 1900, was met een verlies van 6,2 procent sprake van de slechtste jaarstart ooit.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een lagere opening van 1,0 procent.

“Cijfers over de verwerkende industrie in zowel de VS als in China stelden teleur en op de Chinese aandelenbeurzen daalden de koersen zo hard dat de handel er meerdere keren moest worden stopgezet. Oplopende spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran en een (vermeende?) kernproef in Noord-Korea vergrootten daarnaast de geopolitieke onzekerheid”, aldus analisten van ING in een commentaar op de afgelopen handelsweek.

Marktanalisten op zakenzender CNBC benadrukten evenwel dat er afgelopen week geen fundamenteel nieuws vrijkwam waardoor het zeer negatieve sentiment kon worden verklaard, terwijl het Amerikaanse banenrapport van vrijdag volgens KBC zelfs “ uitstekend” was. De positieve koersreactie op Wall Street, na een stijging van het aantal banen in december met 292.000, verdampte evenwel gedurende de handelsdag en hoofdgraadmeter S&P 500 noteerde bij het slot 1,1 procent lager.

Olie gaf vrijdag al ruim een procent prijs en vanochtend daalden de olieprijzen verder naar nieuwe dieptepunten. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,0 procent naar 32,49 dollar, terwijl Brent 2,3 procent verloor naar 32,78 dollar.

Chinese beurzen scherp lager

In Azië, waar de beurs in Tokio de deuren gesloten hield, gaven de Chinese beurzen vanochtend opnieuw terrein prijs. Ondanks een licht aantrekkende Chinese inflatie naar 1,6 procent op jaarbasis in december en een hogere vaststelling van de referentie wisselkoers van de yuan ten opzichte van de dollar door de Chinese centrale bank, bleef het sentiment bedrukt. De beurzen in Shanghai en Hong Kong koersten respectievelijk 4,8 en 2,3 procent lager. Afgelopen week gaf de Shanghai Composite al 10 procent prijs.

In Australië werden met name de mijnbouwgiganten Rio Tinto en BHP Billiton met verliezen van respectievelijk 3,3 en 4,9 procent hard geraakt door de aanhoudende dalingen van de grondstoffenprijzen. De All Ordinaries index in Sydney hield de schade evenwel beperkt tot een verlies van 1,2 procent.

Start cijferseizoen

Het enige nieuws van betekenis vandaag komt nabeurs van Alcoa. Traditiegetrouw trapt de Amerikaanse aluminiumfabrikant het cijferseizoen af. Later in de week is het beurt aan onder meer de Amerikaanse banken Citigroup en Wells Fargo om de boeken te openen. In Europa komt het seizoen wat later op gang. De hoofdfondsen Unilever en ASML komen respectievelijk 19 en 20 januari met cijfers. Ahold volgt op 21 januari.

De komende week staan de nodige macro-economische cijfers op de rol, vooral uit Amerika. Verder is er aandacht voor het rentebesluit van de Bank of England en de notulen van de Europese Centrale Bank.

Bedrijfsnieuws

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM 6,2 miljoen passagiers, een afname van 1,1 procent op jaarbasis. In november steeg het aantal vervoerde passagiers juist nog met 0,3 procent. Indien de cijfers van Transavia worden meegenomen, was er in december sprake van een stabiele ontwikkeling van het passagiersvervoer met 6,7 miljoen vervoerde passagiers. Het vrachtvervoer bij Air France-KLM daalde in december, omgerekend naar omzet per ton per kilometer met 7,8 procent op jaarbasis. Verder merkte de luchtvaartmaatschappij op dat de terroristische aanslagen in Parijs in december de omzet met circa 70 miljoen euro drukten.

TNT Express en FedEx hebben de aanmeldingstermijn voor de voorgestelde overname van de Nederlandse pakketbezorger door FedEx verlengd, omdat nog niet aan alle mededingingsvoorwaarden was voldaan. Dit maakten beide partijen vrijdag nabeurs bekend.

ING zal het boekverlies van circa een miljard euro op een deel van de verkochte aandelen in de voormalige verzekeringsdochter NN Group opnemen in de jaarcijfers van 2015, in plaats van 2014.

Het Japanse Asahi Group zal mogelijk een bod uitbrengen op Grolsch en het Italiaanse Peroni van SABMiller. Dit schreef de Japanse krant Yomiuri volgens persbureau Reuters. Volgens de Japanse krant is de Japanse drankengigant bereid om voor de twee Europese brouwers 400 miljard yen neer te tellen, omgerekend circa 3,1 miljard euro.

J O Hambro Capital Management meldde een groter belang in USG People van 5,03 procent. Op 23 december vorig jaar meldde J O Hambro Capital Management een eerste kapitaalbelang van 4,28 procent met eenzelfde stemrecht in USG People, waar sinds 22 december een overnamebod van het Japanse Recruit van 17,50 euro per aandeel op ligt.

AMG Advanced Metallurgical Group benoemde Jackson Dunckel per 1 februari benoemd tot financieel directeur als opvolger van Amy Ard opvolgen, die per 31 januari haar carrière elders zal vervolgen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index noteerde vrijdag 1,1 procent lager op 1.922,03 punten. De Dow Jones index daalde 1,0 procent naar 16.346,45 punten en de Nasdaq sloot eveneens 1,0 procent lager op 4.643,63 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Online Solutions B.V.. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Online Solutions B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.