Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Halfgeleiders en verzekeraars gevraagd op groen Damrak

Halfgeleiders en verzekeraars gevraagd op groen Damrak
11 jan 2016 om 17:50

De Amsterdamse beurs is na een volatiele handelsdag licht hoger gesloten. De AEX handelde maandag tussen de 409 en 416 punten, maar sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger op 411,31 punten.

 

"Een saaie sessie zonder groot nieuws", aldus analisten van KBC. Ook beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus sprak "gelukkig" van een relatief rustige sessie na het koersgeweld van vorige week.

 

Olie werd flink goedkoper. Een februari-future op een vat Brent daalde 5,3 procent naar 31,78 dollar. De euro/dollar werd verhandeld op 1,0888. Volgens analisten van Rabobank zal de euro bijven dalen, maar pariteit is dit jaar volgens de bank "een brug te ver".

 

Vanavond nabeurs trapt het Amerikaanse Alcoa traditiegetrouw het cijferseizoen af. Schutte is "niet erg gerust" op de resultaten die zullen worden gepresenteerd dit seizoen.

 

Stijgers en dalers

In de AEX ging ASML aan kop met een dagwinst van 2,6 procent. Volgens Schutte was de koerswinst voor de toeleverancier van de halfgeleider industrie vooral "een technisch herstel na de daling van vorige week op de berichtgeving door TSMC". Verder kenden ook de verzekeraars een goede dag met een koerswinst van 1,8 procent voor Aegon en 2,2 procent voor Delta Lloyd. Zakenbank Jefferies liet weten meer ruimte te zien voor verdere koerswinsten bij de grote Europese verzekeraars, onder meer gedreven door kostenbesparingen en een verschuiving naar producten die minder kapitaal vereisen.

 

OCI droeg met een verlies van 3,1 procent de rode lantaarn. Ook zette ook de neerwaartse trend van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell door. De oliereus verloor 1,1 procent aan beurswaarde en nadert inmiddels de 18 euro.

 

In de AMX domineerde het rood de koersenborden. Galapagos werd 4,2 procent goedkoper en Flow Traders leverde 2,6 procent in.

 

Het groepje stijgers werd voorgegaan door ASM International met een dagwinst van 2,3 procent, gevolgd door Sligro Food Group dat 1,4 procent aandikte.

 

Onder de kleinere fondsen deed Value8 goede zaken met een dagwinst van 4,7 procent. Het investeringsvehikel werd duurder nadat CEO Peter Paul de Vries voorbeurs zijn nieuwjaarstoespraak deed. Volgens de topman staat Value8 er uitstekend voor en kan er worden gerekend op een groeiende winstcapaciteit in 2016.

 

Wessanen werd 4,7 procent goedkoper en Kiadis Pharma verloor 3,1 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,1 procent lager op 16.324,64 punten. De breder samengestelde S&P500 index verloor 0,3 procent en techbeurs Nasdaq werd 0,6 procent goedkoper.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.