Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs sluit lager

Olieprijs sluit lager
11 jan 2016 om 21:12

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag voor het eerst sinds 2003 onder de grens van 32,00 dollar gesloten.

 

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 1,75 dollar lager op 31,41 dollar.

 

Zorgen over de vertraging van de economische groei in China drukten ook maandag op het sentiment, nadat Brent vorige week met tien procent daalde tot een niveau dat voor het laatst werd bezien in 2004. Daarnaast drukt de verwachting dat Iran een significante hoeveelheid olie zal toevoegen aan de wereldwijde olievoorraad op de olieprijs, zodra de internationale sancties tegen het land komen te vervallen.

 

"Inmiddels is al een tijdje sprake van een wereldwijd overaanbod. Op dit moment drukt met name de vrees voor een Chinese groeivertraging op het sentiment", aldus Barnabas Gan van OCBC. "De meeste verkopen zijn gebaseerd op emoties en paniek", voegde de econoom toe.

 

ANZ stelt dat zorgen over het effect van een waardedaling van de Chinese munt op de korte termijn de grondstofprijzen zal blijven drukken. De meeste analisten zijn het erover eens dat een prijsherstel nog ver weg is, maar optimisten menen evenwel dat de prijzen stabiliseren, terwijl de productie tekenen van krimp laat zien.

 

Volgens Baker Hughes daalde het aantal operationele boorputten, een graadmeter voor de booractiviteit, vorige week met 20 tot 516.

 

"Het sterke Amerikaanse banenrapport moet helpen tegen een verdere daling van de olieprijs", aldus Daniel Ang van Phillip Futures, toevoegend dat een sterkere dollar een opleving van de olieprijs evenwel zou kunnen belemmeren.

 

Focus zal komende week liggen op de publicatie van de Amerikaanse olievoorraden op woensdag, Chinese macro-economische data en de oplopende spanningen in het Midden-Oosten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.