Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak start licht in het rood

Damrak start licht in het rood
12 jan 2016 om 08:31

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een iets lagere opening tegemoet na een nipt hoger slot op Wall Street maandagavond en een verdeeld beeld in Azië vanochtend.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een lagere opening van 0,4 procent.

"Er lijkt op korte termijn sprake te zijn een stabilisering van de aandelenmarkten in Europa en Amerika", aldus sales trader Gert Berendse van ING naar aanleiding van het koersverloop van maandag.

Wall Street sloot nipt hoger na een volatiele handelssessie en ondanks een instortende olieprijs. De olieprijzen daalden maandag ruim zes procent en koersten vanochtend met circa drie procent opnieuw in het rood. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate noteert nu op 30,53 dollar, terwijl Brent op 30,80 dollar handelt. Volgens Berendse van ING worden de dalingen momenteel aangejaagd doordat speculatieve "long posities" versneld worden teruggedraaid.

Beleggers moesten het maandag stellen met een lege beursagenda en hielden derhalve de ogen alvast gericht op de naderende stroom aan bedrijfscijfers. Alcoa trapte nabeurs traditiegetrouw het cijferseizoen af met de resultaten over het vierde kwartaal. De Amerikaanse aluminiumproducent zag de omzet scherp teruglopen en rapporteerde een nettoverlies van 500 miljoen dollar. CEO Klaus Kleinfeld sprak evenwel van een "solide" kwartaal voor Alcoa en het aandeel steeg krap twee procent in de elektronische handel nabeurs.

Berendse van ING voorziet voor het aankomende cijferseizoen weinig tegenvallers, waardoor sprake kan zijn van een draaipunt voor de markten. Later deze week komt het Amerikaanse cijferseizoen echt op stoom met onder meer de financiële waarden Citigroup, JPMorgan Chase en Wells Fargo.

In Azië heropende de beurs in Tokio de deuren met een verlies van krap drie procent en verdisconteerde daarmee het negatieve Aziatische beurssentiment van maandag. De beurzen in onder meer China en Australië bleven vanochtend dicht bij huis en beperkten de uitslagen tot enkele tienden van een procent.


Bedrijfsnieuws

In 2015 realiseerde TenCate een autonome omzetgroei van circa 5 procent op een totale omzet van ongeveer 1.160 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg afgelopen jaar van 84,6 miljoen naar 97,5 miljoen euro. TenCate mikte zelf op een bedrijfsresultaat van circa 95 miljoen euro over het afgelopen boekjaar. Analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers toonde zich weinig verrast met de verbeterde resultaten, maar concludeerde dat de kans dat "meer mensen ingaan op het bod [door een consortium van Gilde Buy Out Partners] groter is geworden" wijzend op de koers van TenCate die "is blijven liggen".

MDxHealth voldeed in 2015 aan de verwachtingen in de markt met een geraamde omzet van 16 miljoen tot 20 miljoen dollar. Het biotechbedrijf maakte daarnaast bekend dat het aantal testen voor ConfirmMDx in het vierde kwartaal van 2015 op jaarbasis een stijging lieten zien van 50 procent tot ruim 5.000.

Fir Tree meldde een eerste kapitaalbelang in Delta Lloyd van 3,35 procent met een dito stemrecht.

Nomura verlaagde dinsdag het koersdoel voor Unilever van 34,00 naar 36,00 euro met een ongewijzigd Reduceren advies. Unilever en het Cubaanse Intersuchel kregen verder van de Cubaanse regering toestemming om de joint venture Unilever-Suchel SA te starten, waarmee een investering van meer dan 35 miljoen miljoen dollar is gemoeid.

TomTom gaat samenwerken met het Nederlandse verkeersinnovatiecentrum van Rijkswaterstaat en Simacan om verkeersstromen soepeler te laten verlopen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index noteerde maandag 0,1 procent hoger op 1.923,67 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent naar 16.398,57 punten, terwijl de Nasdaq fractioneel lager sloot op 4.637,99 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.