Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aegon tevreden met solvabiliteitsratio van 160 procent

Aegon tevreden met solvabiliteitsratio van 160 procent
13 jan 2016 om 13:48

Aegon is tevreden met de kapitaalratio van 160 procent in het nieuwe Solvency II-toezichtskader, aangezien het is gebaseerd op een rekenmodel dat weinig voordeeltjes biedt, met als gevolg dat de verzekeraar weinig schommelingen in het bufferkapitaal verwacht.

 

Dit zei CFO Darryl Button van de Haagse verzekeraar woensdag in Londen, op vragen van analisten waarom Aegon een lagere buffer nastreeft dan sommige sectorgenoten.

 

Het diversificatievoordeel dat Aegon geniet is bijvoorbeeld relatief klein, zei de financieel directeur. Dat voordeel betreft een korting op de minimale kapitaaleisen, omdat verschillende activiteiten bij de verzekeraars elkaars risico’s normaal gesproken gedeeltelijk opvangen.

 

Dat voordeel mag de Aegon-holding niet toepassen voor het Amerikaanse bedrijf, terwijl ook de diversificatievoordelen tussen Amerikaanse onderdelen onderling niet worden erkend, aldus de CFO.

 

Verder bevat de Solvency II-buffer geen kapitaalkorting voor niet-achtergestelde obligaties.

 

Overgangsmaatregelen, die de impact van hogere buffereisen tijdelijk kunnen verzachten, zijn er in overleg met de Nederlandse toezichthouder niet gebruikt bij het Nederlandse verzekeringsbedrijf, waardoor de ratio van dit onderdeel bijzonder solide is, zei Button. De impact van zulke overgangsregels in het Verenigde Koninkrijk is beperkt.

 

Het Solvency II-kapitaalregime werd begin dit jaar ingevoerd als nieuwe methode om te bepalen hoeveel kapitaal verzekeraars moeten aanhouden om aan hun toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen. De nieuwe methode houdt meer rekening met de risico’s die de verzekeraar neemt met zijn beleggingen en activiteiten dan het oude raamwerk.

 

Aegon had halverwege vorig jaar aangekondigd een bandbreedte van 140 tot 170 procent na te streven, in plaats van een eerder gemeld hoger niveau, nadat bepaalde onderdelen van de nieuwe regelgeving negatiever uitvielen dan verwacht.

 

Met 160 procent viel de Solvency II-ratio eind 2015 uiteindelijk toch iets hoger uit dan het gemiddelde van de bandbreedte van 155 procent waar Aegon op had gerekend, zei Button, omdat er aan het einde van het proces een aantal meevallers waren in de uitwerking van het nieuwe toezichtsmodel.

 

De Nederlandsche Bank heeft toegezegd duidelijker te zijn over de kapitaaleisen in de toekomst, zei CEO Alex Wynaendts op de opmerking van een analist, dat de schommelende ramingen in aanloop naar de invoering van Solvency II verwarrend waren geweest.

 

Aegon verraste woensdag de markt, door voorafgaand aan de beleggersdag in Londen een aandeleninkoop van 400 miljoen euro aan te kondigen en het dividend over 2015 met 9 procent te verhogen.

 

Op de opmerking van een analist, dat de geplande payoutratio voor het dividend met 50 procent bescheiden was, zei Button dat Aegon op deze wijze 600 miljoen euro aan overtollig kapitaal achter de hand houdt tot en met 2018. Dit overschot kan worden gebruikt om het dividend te verhogen, te investeren in groei, of om de kapitaalbuffer te laten stijgen, aldus Button.

 

Aegon meldde woensdag verder dat het zijn Amerikaanse dochterbedrijf wil reorganiseren met een focus op functies in plaats van producten. In combinatie met het toewijzen van minder kapitaal aan de onderdelen in de Verenigde Staten die worden afgebouwd, moet dit een kostenbesparing van 150 miljoen dollar opleveren voor eind 2018.
In totaal gaat de verzekeraar voor zo’n 200 miljoen euro aan kosten besparen, waarvan 50 miljoen euro in Nederland.

 

Vanuit de Amerikaanse en Nederlandse onderdelen verwacht Aegon een stabiele winst in de komende jaren, terwijl de winstbijdrage vanuit Oost-Europa moet stijgen naar 50 miljoen euro per jaar en naar 25 miljoen euro vanuit Spanje en Portugal. Ook in China en elders in Azië wil het bedrijf winstgevender worden door schaalgroei. Tenslotte wordt voor de vermogensbeheertak aanhoudend sterke winstgroei verwacht.

 

De doelstelling voor het rendement op eigen vermogen van 10 procent is een kerndoel, zei bestuursvoorzitter Alex Wynaendts, nadat dit doel de afgelopen drie jaar niet werd behaald. Dit was volgens de CEO onder andere te wijten aan strengere toezichthouders.

 

Aegon ziet een grote kans in het feit dat veel verzekeringsklanten geen geld hebben om zich goed te laten adviseren. De verzekeraar wil in dat gat stappen en wil zijn klanten overal ter wereld beter gaan “gidsen en adviseren” langs digitale weg.

 

"In het verleden waren wij een fabrikant van producten. We willen nu relevanter worden voor onze klanten", zei Wynaendts in zijn update van de strategie.

 

De koers van het aandeel Aegon noteerde woensdag 12,0 hoger op 5,54, bij een AEX die 1,8 procent won.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.