Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak geeft winsten deels prijs

Damrak geeft winsten deels prijs
13 jan 2016 om 17:59

De Amsterdamse beurs heeft aan het einde van de handelsdag het grootste deel van de koerswinsten weer prijsgegeven. De AEX sloot 0,4 procent hoger op 418,05 punten, maar intradag handelde de index nog op 425,91 punten.

 

Aanvankelijk dreef een oplopende olieprijs de aandelenmarkten hoger, aldus handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten. "Hieraan kwam evenwel een einde na de publicatie van de wekelijkse olievoorraden in Amerika."

 

De voorraden ruwe olie stegen met 0,2 miljoen vaten en de benzinevoorraden met 8,4 miljoen vaten. Volgens energie-analist Hans van Cleef van ABN AMRO waren de cijfers niet heel verrassend. De ruwe olievoorraden stegen wat minder dan voorzien, terwijl de benzinevoorraden juist wat harder toenamen. Van Cleef meent dat de cijfers vooral een bevestiging waren van de overproductie in de oliesector, hetgeen voor prijsdruk zorgde.

 

De euro/dollar handelde bij het sluiten van de aandelenmarkten vrijwel vlak op 1,0849.

 

Voor vanavond staat nog het Beige Book van de Federal Reserve op de rol.

 

Stijgers en dalers

Aegon was vandaag de koploper in de AEX met een dagwinst van 9,7 procent. De nieuwe doelstellingen, een verhoging van het dividend en een aandeleninkoopprogramma van 400 miljoen euro stemden beleggers meer dan tevreden. Analist Matthias De Wit van KBC Securities had niet verwacht dat Aegon in de positie zou zijn om eigen aandelen in te kopen. De analist sprak dan ook van een "geruststellende" update door Aegon. Ook analist Marcell Houben van SNS Securities sprak van een meevaller. Naast de solvabiliteit, die volgens de analist in de "comfortzone" zit, wees Houben ook op de eerder dan verwachte ‘upstream’ van kapitaal naar de holding vanuit het Britse verzekeringsbedrijf.

 

Ook sectorgenoot Delta Lloyd had de wind in de rug. Het aandeel werd 4,4 procent meer waard. Diverse grootaandeelhouders zouden ontevreden zijn met de plannen van Delta Lloyd voor een grote claimemissie. Zij overwegen om tegen de plannen te stemmen.

 

Verder deed opnieuw Gemalto het goed met een dagwinst van 4,7 procent, nadat het dinsdag al 8,8 procent duurder werd. Handelaar Van der Pol van Mijn-Effecten wees er op dat de Franse digitale beveiliger volgens JP Morgan Cazenove aantrekkelijk gewaardeerd zou zijn en dat er volgens de zakenbank een flink opwaarts potentieel is, mits Gemalto voldoende winstgroei boekt.

 

De grootst verliezen kwamen voor rekening van Altice en ArcelorMittal met respectievelijk 2,9 en 3,1 procent. Jefferies verlaagde het advies voor de staalreus naar Underperform met een koersdoel van 3,00 euro. Volgens de zakenbank is het mondiaal opererende ArcelorMittal slecht gepositioneerd om te profiteren van protectionistische maatregelen in diverse regio’s. Daarbij beschikt de staalreus volgens de marktvorser over een relatief risicovolle balans.

 

In de AMX was sectorgenoot Aperam de grootste daler met een verlies van 3,1 procent. Arcadis volgde op de voet met een koersdaling van 2,7 procent.

 

Aan kop in de Midkap ging TenCate met een koerswinst van 6,3 procent op 25,19 euro, nadat het consortium onder Gilde Buy Out Partners het overnamebod op de Almelose onderneming verhoogde naar 26,00 euro. Volgens Theodoor Gilissen Bankiers heeft dit verhoogde bod een grote kans van slagen, ondanks dat enkele grootaandeelhouders wellicht hun stukken niet zullen aanmelden omdat het nieuwe bod nog altijd beneden de door hun gewenste prijs ligt. Volgens KBC Securities zijn er echter verschillende scenario’s mocht de aanmeldingsdrempel van 95 procent niet worden gehaald. Volgens analist Ruben Devos kan TenCate bijvoorbeeld nieuwe aandelen uitgeven aan het consortium of een beursexit maken. Het aandeel koerste 7,5 procent hoger.

 

Verder werd Fagron 5,1 procent meer waard en PostNL 4,2 procent. Volgens fondsmanager Corne van Zeijl van Actiam zou PostNL met analisten bellen om "de winsttaxaties te masseren".

 

Onder de kleinere fondsen vielen Neways Electronics en Kiadis Pharma in positieve zin op met dagwinsten van 2,1 en 2,5 procent. De grootste daler was ICT Automatisering met een verlies van 2,3 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor de Dow Jones index 0,2 procent op 16.479,79 punten. De breder samengestelde S&P 500 index leverde 0,1 procent in en techbeurs Nasdaq gaf 0,3 procent prijs.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.