Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hogere opening Damrak in verschiet

Hogere opening Damrak in verschiet
13 jan 2016 om 08:30

De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk met winst van start. Kort na acht uur noteerden de futures op de AEX 1,0 procent in het groen, nadat Wall Street dinsdag hoger sloot na een eindsprint te hebben getrokken.

 

Volgens marktanalist Ron van der Does van IG opent het Damrak evenwel vooral hoger door  "een positief sentiment uit Azië". De marktanalist wees verder op de hogere Amerikaanse futures en een licht hogere olieprijs als aanjagers voor de start van de handelsdag.

 

Op de Aziatische aandelenmarkten was er vanochtend sprake van een wisselende stemming met een winst van 2,9 procent voor de Japanse Nikkei, maar een verlies van 1,4 procent in Shanghai. De Chinese export steeg in december met 2,3 procent op jaarbasis, terwijl de import een krimp van 4,0 procent kende. Economen van Nomura mikten voor december op een toename van de export met 0,4 procent, terwijl de raming voor de import volgens de Japanse zakenbank in december wees op een daling van 8,4 procent.

 

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag na een eindsprintje alsnog in het groen. Het vertrouwen onder ondernemers in het midden- en kleinbedrijf bleek in december "licht hersteld" volgens analisten van KBC. Daarnaast nam het aantal vacatures in november toe van 5,35 miljoen naar 5,43 miljoen euro.

 

Beleggers kijken vandaag uit naar cijfers over de industriële productie in de eurozone en werkloosheidscijfers van de OESO. Verder staan in de Verenigde Staten onder meer het Beige Book van de Federal Reserve en de wekelijkse olievoorraden op de rol.

 

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,0826. Bij het sluiten van de Europese beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0834.

 

Bedrijfsnieuws

Aegon wil in 2018  een rendement op het eigen vermogen boeken van 10 procent. Daarbij wil de verzekeraar dan de operationele kosten jaarlijks met 200 miljoen euro hebben teruggebracht. Met een Solvency II ratio van 160 procent eind 2015 zal de verzekeraar voldoende ruimte voor een verhoging van het dividend en een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 400 miljoen euro.

 

Het consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners verhoogde het overnamebod op TenCate van 24,60 naar 26,00 euro per aandeel en de aanmeldingstermijn werd met een week verlengd tot 21 januari 2016. Met het bod wordt TenCate gewaardeerd op 714 miljoen euro. De Almelose onderneming maakte dinsdag de voorlopige cijfers over 2015 bekend. Hieruit bleek dat de Almelose onderneming de eigen verwachtingen van een autonome omzetgroei van 4 procent had overtroffen. De groei kwam uit op ongeveer 5 procent.

 

Galapagos kreeg van de Amerikaanse Federal Trade Commission goedkeuring voor de onlangs gesloten deal met Gilead Sciences. Onder de voorwaarden van de overeenkomst krijgt Galapagos bij het finaliseren van de deal, waarschijnlijk nog deze maand, een upfront licentiebetaling van 300 miljoen dollar.

 

Diverse fondsen uit de AEX komen volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten mogelijk in beweging na advieswijzigingen. Bank of America verlaagde het advies voor Randstad van Kopen naar Neutraal, aldus Van der Pol. Verder paste Jefferies het advies voor ArcelorMittal aan van Houden naar Underperform en werd JPMorgan Cazenove positiever over Unilever met een verhoging van het advies van Onderwogen naar Overwogen.

 

SnowWorld realiseerde over het afgelopen boekjaar een flink hogere winst, ondanks een vrijwel onveranderde omzet. Onder de streep resteerde er een nettowinst van 2,3 miljoen euro, tegenover 0,4 miljoen euro een jaar eerder. De exploitant van overdekte skihallen profiteerde van lagere personeelskosten en een afname van de marketingkosten. Aandeelhouders kunnen voor het eerst in de beursgeschiedenis van SnowWorld een dividend tegemoet zien. Het beursfonds stelt een keuzedividend van 0,18 euro per aandeel voor

 

Today’s Groep heeft de broker activiteiten verkocht aan concurrent TradersOnly en vond in Value8 een partner voor de vermogensbeheertak met Today’s Vermogensbeheer en For Tomorrow, de fondsbelegger van Today’s. Directeur Cees Smit zal als directeur en aandeelhouder bij de vermogensbeheer activiteiten, waar meer dan 150 miljoen euro is ondergebracht, betrokken blijven.

 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index won dinsdag 0,7 procent op 16.516,22 punten, de breder samengestelde S&P 500 index dikte 0,8 procent aan in waarde op 1.938,68 punten en technologiebeurs Nasdaq won zelfs 1,0 procent op 4.685,92 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.