Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak scherp lager na somber Wall Street

Damrak scherp lager na somber Wall Street
14 jan 2016 om 08:19

De Amsterdamse beurs gaat donderdag een fors lagere opening tegemoet nadat Wall Street woensdagavond hard onderuit ging. Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 1,6 procent.

"In de Verenigde Staten opende Wall Street aanvankelijk hoger, maar toen olieprijzen hun [forse] winsten prijsgaven was het snel gedaan", aldus marktanalist Ron van der Does van IG. Van der Does wees de oplopende benzinevoorraden in Amerika aan als boosdoener voor de draai in het sentiment woensdag.

Februari-futures op een vat West Texas Intermediate handelden gisteren op 30,69 dollar krap een procent hoger, terwijl een vat Brent circa 2 procent goedkoper werd op 30,29 dollar. Exxon Mobil was met een bescheiden winst nog wel de witte raaf onder de volledig roodgekleurde Dow30, waar Goldman Sachs en Home Depot met verliezen van meer dan 4 procent de grootste dalers waren.

De grootste klappen vielen evenwel in de technologiesector, waar onder meer Neflix (-8,6%) en Amazon.com (-5,8%) forse koersverliezen moesten incasseren. Nabeurs rapporteerde de fabrikant van actiecamera’s GoPro een tegenvallende omzetontwikkeling en het aandeel handelde in de elektronische handel maar liefst 27 procent lager.

In Azië wisten de beurzen vanochtend een deel van de openingsverliezen weg te werken. De Japanse Nikkei index noteerde niettemin nog altijd 2,7 procent lager, na onder meer een daling van de fabrieksorders in november op maandbasis van maar liefst 23,2 procent. De Chinese beurzen lieten daarentegen een verdeeld beeld zien met een winst voor de Shanghai Composite van 1,3 procent, terwijl de beurs in Hong Kong 0,4 procent prijs gaf.

Het bedrijfscijferseizoen begint op stoom te komen, Vanochtend rapporteren in Europa onder meer Alstom, Burberry Group en Tesco cijfers. Vanmiddag is de beurt aan de Amerikaanse bank JPMorgan Chase, terwijl nabeurs Intel op de rol staat.

Op macro-economisch vlak staat daarnaast het rentebesluit van de Bank of England geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

ArcelorMittal gaat bijna 138 miljoen nieuwe aandelen uitgeven om een converteerbare achtergestelde obligatielening, die op 15 januari afloopt, af te lossen. Na de uitgifte van de nieuwe aandelen heeft ArcelorMittal 1,8 miljard aandelen uitstaan. De uitgifte betekent een stijging van het aantal uitstaande aandelen met ruim 8 procent.

Société Générale riep Philips uit tot sectorfavoriet en verhoogde daarbij het koersdoel van 29,00 naar 31,00 euro, Volgens de analisten is Philips aan het einde van een transitieperiode van maar liefst 20 jaar gekomen, waarin het concern veranderde van een conglomeraat met lage marges naar een "specialist in healthtech" met hoge marges.

UBS verlaagde het koersdoel voor Royal Dutch Shell van 20,50 naar 18,00 Britse pond, maar hield het koopadvies intact. Randstad kreeg daarnaast een koersdoelverlaging van 58,00 naar 54,00 euro aan de broek van de Zwitserse bank, met een ongewijzigd Houden advies.

Gemalto gaat softwareproduct Sentinel LDK leveren aan het Chinese concern Shanghai TongZhu Information Technology. Sentinel wordt gebruikt voor het beschermen en in licentie geven van softwareapplicaties voor besturingssystemen, zoals Android. Financiële details werden niet gemeld.

Frank Lagerveld is per direct opgestapt als voorzitter van de raad van commissarissen van Lavide . Lagerveld heeft volgens Lavide "tijdig en in goed overleg" aangegeven dat zijn overige zakelijke werkzaamheden en verantwoordelijkheden zich wat betreft tijdsbeslag niet langer verenigen met een rol als commissaris bij Lavide.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor woensdag 2,2 procent op 16.151,41 punten, de breder samengestelde S&P 500 index werd 2,5 procent minder waard op 1.890,28 punten en techbeurs Nasdaq werd zelfs 3,4 procent goedkoper op 4.526,06 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.