Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Shell biedt tegenwicht op rood Damrak

Shell biedt tegenwicht op rood Damrak
14 jan 2016 om 17:56

De Amsterdamse beurs heeft donderdag in de loop van de dag een flink deel van de verliezen weten weg te werken, mede dankzij de koersstijging van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en staalreus ArcelorMittal. De AEX sloot in lijn met de omringende beurzen 1,1 procent lager op 413,38 punten, terwijl de beurs intradag nog een laagste koers van 404,58 punten aantikte.

 

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus trok de Amsterdamse beurs zich vooral op aan een licht herstel van de olieprijzen en een groen Wall Street. Waar het enthousiasme onder Amerikaanse beleggers exact vandaan kwam, kon Schutte niet verklaren. "Wellicht vanwege de positieve cijfers van JPMorgan, die toch tot een van de grootste financials behoort en daarmee belangrijk is voor de markt," aldus de beleggingsadviseur. JPMorgan Chase & Co boekte in 2015 een recordwinst van 24,4 miljard dollar.

 

Ook zag Schutte dat de energiegerelateerde fondsen het op Wall Street goed deden nadat de olieprijs opliep. Chevron en Exxon Mobil handelden beide meer dan 4 procent in het groen.

 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0858.

 

Stijgers en dalers

 

In de AEX bleven de meeste fondsen in het rood, met uitzondering van Royal Dutch Shell en ArcelorMittal, die respectievelijk 2,8 en 5,8  procent bijschreven. De staalreus liet woensdag nabeurs weten dat het van plan is om 138 miljoen nieuwe aandelen uit te geven. Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers zal dit niet leiden tot een verbetering van de financiële positie van de staalreus, omdat de achtergestelde obligaties al onderdeel van het garantievermogen uitmaakten.

 

Delta LLoyd sloot 0,3 procent hoger. Meerdere grote aandeelhouders van Delta Lloyd overwegen volgens dagblad NRC om tegen de voorgenomen aandelenuitgifte te stemmen. Adjunct-directeur Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters stelde tegenover ABM Financial News dat particuliere beleggers terecht kritiek hebben op het bestuur van de verzekeraar, dat niet goed communiceerde over een eventuele claimemissie en te veel tijd neemt om een nieuwe strategie te presenteren.

 

De  volatiele fondsen Altice en OCI maakten onder de hoofdfondsen de grootste koersval met een verlies van respectievelijk 6,9 en 5,1 procent. Heineken leverde 2,6 procent in, terwijl Ahold 2,5 procent prijsgaf.

 

In de Midkap was het koersenbord ook overwegen rood gekleurd. Fagron wist zich aan het pessimisme te onttrekken. Het aandeel sloot 5,3 procent hoger, terwijl het aandeel rond het middaguur nog slechts 0,6 procent hoger koerste. BE Semiconductor Industries kon eveneens op bijval van beleggers rekenen en werd 3,3 procent meer waard, terwijl Arcadis 1,8 procent bijschreef.

 

TenCate maakte een pas op de plaats. Volgens Het Financieele Dagblad lijkt het consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners met succes de overname van TenCate te kunnen afronden, na het verhogen van het overnamebod van 24,60 naar 26,00 euro per aandeel. Evenwel bleek Kempen Oranje Participaties, dat een belang van circa 5,5 procent in het Almelose bedrijf heeft, niet akkoord te gaan met het bod. Tegenover ABM Financial News liet beheerder Joop Witteveen van het fonds weten de waardering ondanks de verhoging nog altijd te laag te vinden. Volgens Witteveen komt het bod niet overeen met de totale waardering van het bedrijf. De fondsbeheerder vindt dat het bod "duidelijk" hoger moet.

 

In de Midkap waren het Galapagos en NSI die met respectievelijk 4,9 en 3,7 procent het meest aan beurswaarde verloren. Ook Fugro kon met een min van 3,0 procent niet in het groen komen. SNS Securities verlaagde donderdag het koersdoel van Fugro van 19,30 naar 14,00 euro, vanwege de aanhoudende daling van de olieprijs en de voortdurende verlagingen van de budgetten voor de zoektocht en de productie van olie. SNS Securities verwacht pas een eerste herstel in de loop van 2018.

 

Air France-KLM verloor 2,3 procent. Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor Air France-KLM naar 8,75 euro. Ondanks het “aantrekkelijke” opwaartse koerspotentieel wees de Amerikaanse zakenbank ook op een aantal zorgen, waaronder de toenemende slagkracht van prijsvechters en de balans van de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

 

Onder de kleinere fondsen ging Nedap tegen de trend in met een winst van 1,0 procent, terwijl Docdata 7,5 procent prijsgaf op 0,88 euro.

 

Tussenstand Wall Street

 

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index 1,1 procent op 16.333,78 punten. De breder samengestelde S&P 500 index steeg 1,0 procent en techbeurs Nasdaq werd 0,9 procent meer waard.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.