Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Verdeeldheid bij ECB over renteverlaging

Verdeeldheid bij ECB over renteverlaging
14 jan 2016 om 14:03

De leden van het uitvoerend bestuur van de Europese Centrale Bank waren vorige maand verdeeld over de beslissing om de depositorente verder te verlagen. Dit bleek donderdag uit de notulen van het laatste rentebesluit van de centrale bank.

 

De ECB maakte begin december bekend de depositorente met 10 basispunten te verlagen tot 0,30 procent negatief, maar er waren diverse bestuursleden die een verlaging van 20 basispunten wilden. Daar stond tegenover dat er ook functionarissen waren die zich zorgen maakten over de impact van een renteverlaging van meer dan 10 basispunten, blijkt uit de verslaglegging.

 

Voorzitter Mario Draghi liet in de toelichting op het rentebesluit, waarbij de refirente werd gehandhaafd op 0,05 procent, weten dat hoewel het besluit niet unaniem was, een ruime meerderheid wel instemde met een verlaging van de depositorente met 10 basispunten.

 

De ECB kwam vorige maand ook met een aanpassing van zijn maandelijkse obligatie-opkoopprogramma van 60 miljard euro, waarbij de duur van de verruimingsmaatregelen, die een jaar geleden werden aangekondigd, werd verlengd tot zeker maart 2017. Ook werd het soort obligaties dat kan worden opgekocht, uitgebreid.

 

Over die beslissing bestond ook verdeeldheid, zo bleek uit de notulen, die verder benadrukten dat het ingrijpen van de ECB niet betekent dat de centrale bank zich bovenmatig laat beïnvloeden door marktverwachtingen.

 

De financiële markten reageerden teleurgesteld op het rentebesluit. Vooraf werd gehoopt op een verhoging van het maandelijkse bedrag dat de centrale bank in de markt pompt, en een verdere verlaging van de refirente tot 0 procent.

 

De euro/dollar werd donderdag hoger verhandeld, op 1,0886.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-262 29 78

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.