Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bloedbad op Wall Street

Bloedbad op Wall Street
15 jan 2016 om 22:06

Het was vrijdag ook op Wall Street een bloedbad, waarbij vrijwel alle sectoren in het rood stonden. Grootste boosdoener waren de olieprijzen, die onder de 30 dollar per vat zakten, maar ook de zorgen over China staken weer de kop op. Het is de slechtste start van het jaar ooit voor Wall Street.

 

De Dow Jones-index daalde uiteindelijk 2,4 procent tot 15.988,08 punten, de S&P verloor 2,2 procent tot 1.880,29 punten en de Nasdaq stond 2,7 procent af tot 4.488,42 punten. De indexen wisten wel iets op te krabbelen ten opzichte van eerder op de dag toen er nog verliezen van 3 procent of meer op de borden stonden.

 

De Dow en de S&P sloten vrijdag op hun laagste niveaus sinds eind augustus en hebben in de afgelopen twee weken zo’n 8 procent verloren. De Nasdaq heeft sinds het begin van het jaar zelfs 10 procent ingeleverd.

 

De verkoopgolf begon vrijdag in China, waar de Shanghai Composite 3,6 procent verloor. Sinds de index net voor de kerst nog boven de 3.700 punten noteerde, is er inmiddels 20 procent vanaf, waardoor de Chinese markt nu in een zogenoemde ‘bear market’ zit.

 

Volgens handelaren is het sentiment momenteel even slecht als in augustus, toen de financiële markten zich ook al zorgen maakten over China.

 

"We verwachtten wel meer volatiliteit in 2016 maar ik had zeker niet verwacht dat het jaar met zo’n grote neerwaartse beweging zou starten", aldus marktstrateeg Kate Warne van Edward Jones.

 

Naast China waren beleggers vrijdag ook nerveus over de zwakke olieprijzen. Zowel WTI als Brent daalden tot onder de 30 dollar per vat, ondermeer vanwege de verwachting dat er spoedig meer Iraanse olie de toch al verzadigde markt in komt.

 

"Het opheffen van sancties komt voor de markt op een heel slecht moment, en zou de prijzen verder omlaag kunnen drijven", schreven analisten Commerzbank vrijdag.

 

De februari-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange op 29,42 dollar, een daling van 5,7 procent, het laagste niveau in ruim 12 jaar. Voor een vat Brent werd vrijdag 28,92 dollar betaald, een daling van 6,4 procent ten opzichte van een dag eerder.

 

Qua macro-economisch nieuws vielen de data over het algemeen tegen. De detailhandelsverkopen – een belangrijke graadmeter voor de economie, daalden in december, net als de producentenprijzen. Die daalden vorige maand met 0,2 procent, en gemeten over heel 2015 met 1 procent, wat de sterkste prijsdaling betekende in vijf jaar.

 

De Empire State-index, die weergeeft hoe de maakindustrie in de regio New York het doet, daalde in januari tot een stand van 19,4 negatief, wat het laagste niveau voor de index is sinds de laatste recessie in de Verenigde Staten in maart 2009.

 

Een klein lichtpuntje was het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, want dat steeg onverwacht. Voor de markt deed het cijfer overigens weinig.

 

Citigroup wist in het vierde kwartaal meer winst te maken, dankzij een hogere omzet en lagere juridische kosten. Het aandeel verloor desondanks 6,4 procent. Wells Fargo leverde 3,6 procent in. Uit de vierde kwartaalresultaten bleek vrijdag dat de winst in de verslagperiode vrijwel vlak is gebleven omdat de bank worstelt met de zwakke olieprijzen.

 

Intel daalde zelfs 9,1 procent en beleefde zijn slechtste dag sinds 2008, nadat de chipmaker donderdagavond een tegenvallende outlook gaf voor dit jaar. Walmart maakte vrijdag bekend wereldwijd 269 winkels te sluiten waarop het aandeel 1,8 procent daalde.

 

Chipotle, dat de afgelopen tijd achtervolgd werd door een uitbraak van de E. coli bacterie bij diverse van zijn restaurants, wist vrijdag als één van de weinige fondsen te stijgen. Het aandeel ging 4,5 procent omhoog.

 

Amerikaanse Treasury-leningen waren vrijdag in trek vanwege de risico-aversie onder beleggers. De marktrente op de tienjarige benchmark daalde even onder de 2 procent. Ook goud was in trek.

 

De dollar is vrijdag in waarde gedaald ten opzichte van de euro en verloor 0,5 procent.

 

Maandag houdt Wall Street de deuren gesloten vanwege de viering van Martin Luther King Day.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.