Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opnieuw lager gesloten

Damrak opnieuw lager gesloten
15 jan 2016 om 17:54

De Amsterdamse beurs heeft ook de tweede handelsweek in het rood afgesloten. De AEX verloor vrijdag 2,4 procent op 403,57 punten, terwijl de index intradag zelfs kortstondig onder de 400 punten dipte. Het weekverlies kwam uit op krap 2 procent, nadat in de eerste handelsweek van 2016 al een verlies van zeven procent werd geleden.

 

Volgens vermogensbeheerder Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer was het pessimisme op de beurzen opnieuw toe te schrijven aan de dalende olieprijzen, die ook vandaag opnieuw fors onder druk stonden. Zowel een vat West Texas Intermediate als een vat Brent werd zo’n 5 procent goedkoper, waardoor beide soorten olie minder dan 30 dollar per vat kostten. Ondanks deze terugval rekent Goldman Sachs nog dit komende halfjaar op een herstel naar 40 dollar per vat.

 

Naast de dalende olieprijs noemde Bender ook de macro-economische cijfers uit Amerika een tegenvaller. Zo zag de vermogensbeheerder de bedrijfsvoorraden en de industriële productie harder dalen dan verwacht. Ook een kleine daling van de detailhandelsverkopen stemde niet positief, aldus de marktvolger.

 

Bender meent dat het vooral de vraag is hoe sterk de mondiale economische groei afneemt en of de markt afstevent op een nieuwe recessie. “De recente bedrijfscijfers wijzen daar echter niet op,” aldus de vermogensbeheerder, wijzend op de kwartaalcijfers van JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo.

 

Het muntpaar euro/dollar liep op tot 1,0948.   

 

Stijgers en dalers

 

In de AEX eindigden vrijwel alle fondsen in het rood, met uitzondering van TNT Express dat 0,1 procent hoger sloot. Op de pakketbezorger ligt een bod van het Amerikaanse FedEx. Het verlies van Altice viel mee met 0,4 procent.

 

ArcelorMittal maakte een koersval van 7,0 procent. De staalreus kreeg een koersdoelverlaging van Barclays voor de kiezen. Analisten van de Britse bank houden rekening met een emissie in de tweede jaarhelft die kan oplopen tot 3 miljard dollar. Aalberts Industries en ASML Holding hadden het eveneens moeilijk met verliezen van respectievelijk 4,4 en 4,6 procent. In Amerika ging chipfabrikant Intel met bijna 9 procent onderuit na het afgeven van de kwartaalcijfers. SNS Securities stelde evenwel dat kijkend naar de investeringsplannen van Intel en TSMC, dat eerder deze week al met cijfers kwam, de twee fabrikanten per saldo een neutraal signaal afgaven.

 

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell zag 4,3 procent aan beurswaarde verdampen, onder druk van de dalende olieprijs. ABN AMRO verlaagde het koersdoel voor Shell, maar gaf daarbij ook aan vertrouwen te hebben in het dividendbeleid van de oliereus voor het komende jaar. 

 

In de Midkap onttrokken USG People, Sligro en NSI zich aan het pessimisme. De uitzender werd 0,3 procent duurder, terwijl Sligro eveneens 0,3 procent won en NSI 0,1 procent meer waard werd. Net als op TNT Express ligt er ook op USG People een overnamebod.  

 

Air France-KLM gaf 1,8 procent prijs. De Franse tak van de luchtvaartmaatschappij legde vrijdag de nieuwe toekomstplannen, als onderdeel van Perform 2020, voor aan de centrale ondernemingsraad. Onderdeel van de plannen vormt een uitbreiding van het netwerk voor lange afstandsvluchten met 2 tot 3 procent per jaar tussen 2017 en 2020. Uitgangspunt van de plannen is een verbetering van de concurrentiekracht door verhoging van de productiviteit en verlaging van de kosten per eenheid bij Air France, met name met het oog op prijsvechters.

 

BE Semiconductor Industries had het zwaar te verduren in de Midkap en verloor 5,4 procent. The Bank of New York Mellon verkleinde vrijdag het belang in Besi van 3,52 naar 3,03 procent. Ook Fugro en Fagron hadden het moeilijk met verliezen van respectievelijk 4,4 en 4,9 procent.

 

Onder de kleinere fondsen maakten onder meer Acomo, Brill en Docdata een pas op de plaats, terwijl Kiadis Pharma 6,1 procent inleverde. Bouwer Heijmans verloor 4,7 procent.

 

Tussenstand Wall Street

 

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor de Dow Jones index 2,4 procent. De breder samengestelde S&P 500 index daalde 2,4 procent en techbeurs Nasdaq werd zelfs 3,1 procent minder waard.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.