Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak opnieuw in het rood

Damrak opnieuw in het rood
16 jan 2016 om 12:15

De Amsterdamse beurzen hebben de slechte start van 2016 afgelopen week een vervolg gegeven met opnieuw overwegend rood op de koersenborden.

 

De AEX verloor op weekbasis 1,8 procent op 403,57 punten, terwijl de AMX een min van 2,4 procent liet optekenen op 641,74 punten. Voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter betekende het de derde verliesweek op rij.

 

"De dalende prijs van grondstoffen resulteert in aanhoudende zorgen over de wereldgroei en inflatie, waardoor de Chinese economie als belangrijkste afnemer van grondstoffen nadrukkelijk in de spotlight blijft", aldus Bert Colijn van ING.

 

De hoofdeconoom sprak daarbij van zorgen in Europa en de Verenigde Staten over de impact die de problemen in opkomende markten kunnen hebben op de export in de inflatie. Zo zag Colijn in de eurozone een "magere groei in nieuwe orders voor de industrie van buiten de monetaire unie" en zorgt in de Verenigde Staten de sterke dollar voor dalende bedrijfswinsten en druk op de inflatie.

 

Analisten van ABN AMRO noemden de macro-economische cijfers van deze week uit Europa verder "gemengd van karakter", met zwakke data over de industriële productie, maar sterke cijfers over de verkopen van nieuwe auto’s. In november daalde de industriële productie met 0,7 procent op maandbasis, na een opwaarts bijgestelde stijging van 0,8 procent in oktober. De registraties van nieuwe personenauto’s stegen in december op jaarbasis evenwel met 16,6 procent naar 1.109.927 stuks. Daarmee groeide de automarkt al 28 maanden op rij.

 

Drukke week in verschiet

Komende week wacht beleggers een volle beursagenda met een stroom aan bedrijfscijfers. Maandag zal echter rustig van start gaan, ook omdat Wall Street de deuren gesloten houdt in verband met de viering van Martin Luther King Day.

 

Dinsdag opent Unilever net als het Duitse Zalando de boeken over het vierde kwartaal. Later op de dag volgen de kwartaalresultaten van onder meer Bank of America en Morgan Stanley en nabeurs openen IBM en Netflix nog de boeken.

 

Op woensdag geven ASML en Beter Bed de kwartaalprestaties vrij, evenals het Amerikaanse Goldman Sachs. Donderdag staan de resultaten van Ahold, GrandVision en Sligro Food Group geagendeerd, terwijl ook het Britse Royal Mail en SABMiller de boeken openen. Uit de Verenigde Staten volgen de cijfers van American Express, Verizon, Schlumberger en Starbucks.

 

De agenda voor vrijdag bevat nog de kwartaalcijfers van het Belgische Delhaize Group en het Duitse SAP, terwijl uit Amerika de cijfers van General Electric op de rol staan.

 

De macro-economische agenda bevat op maandag de Japanse industriële productie, op dinsdag gevolgd door economische groeicijfers uit China, de nieuwste Duitse inflatieramingen en de ZEW-index. Ook volgen nog Britse inflatiecijfers en data over het consumentenprijspeil uit de eurozone. Op woensdag staan verder de Duitse producentenprijzen op de rol, samen met de Amerikaanse inflatiecijfers.

 

Donderdag komt de Europese Centrale Bank met het rentebesluit. Uit de notulen van de monetaire vergadering in december bleek dat de leden van het uitvoerend bestuur van de ECB verdeeld waren over de beslissing om de depositorente verder te verlagen. De ECB maakte begin december bekend de depositorente met 10 basispunten te verlagen tot 0,30 procent negatief, maar er waren diverse bestuursleden die een verlaging van 20 basispunten wilden. De financiële markten reageerden vorige maand teleurgesteld op het rentebesluit. Vooraf werd gehoopt op een verhoging van het bedrag van 60 miljard euro dat de centrale bank maandelijks in de markt pompt, en een verdere verlaging van de refirente tot 0 procent.

 

Op vrijdag besluiten de voorlopige inkoopmanagersindexen uit onder meer Japan, de eurozone en de Verenigde Staten de week. Uit het Verenigd Koninkrijk komen verder nog cijfers over de detailhandelsverkopen in december naar buiten.

 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen onttrok Aegon zich aan de malaise op de aandelenmarkten met een winst van 11,2 procent. De verzekeraar kwam op de beleggersdag met nieuwe doelstellingen, een verhoging van het dividend en een aandeleninkoopprogramma van 400 miljoen euro. Analist Matthias De Wit van KBC Securities had niet verwacht dat Aegon in de positie zou zijn om eigen aandelen in te kopen. De analist sprak dan ook van een "geruststellende" update door Aegon.

 

Sectorgenoot Delta Lloyd deed het met een winst van 9,6 procent eveneens goed. Diverse grootaandeelhouders zouden ontevreden zijn met de plannen van de verzekeraar voor een grote claimemissie en overwegen om tegen de plannen te stemmen. Gemalto schreef op weekbasis 8,7 procent bij. Het aandeel had volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten de wind in de rug na een positief rapport van Natixis. Volgens de Franse bank is de digitale beveiliger goedkoop geprijsd.

 

ArcelorMittal was met een verlies van 9,7 procent de grootste daler. De staalreus had opnieuw zwaar te lijden onder de lagere grondstoffenprijzen, kondigde een kleine aandelenemissie aan om een converteerbare achtergestelde obligatielening af te lossen en kreeg bovendien een adviesverlaging van Jefferies en een koersdoelverlaging van Barclays voor de kiezen. Analisten van Barclays houden rekening met een emissie in de tweede jaarhelft die kan oplopen tot 3 miljard dollar.

 

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell zag afgelopen week 3,5 procent aan beurswaarde verdampen, onder druk van de dalende olieprijs. ABN AMRO verlaagde het koersdoel voor Shell, maar gaf daarbij ook aan vertrouwen te hebben in het dividendbeleid van de oliereus voor het komende jaar. ASML gaf op weekbasis 2,7 procent prijs en ING Groep rapporteerde zelfs een min van 4,5 procent.

 

In de AMX was SBM Offshore met een plus van 5,2 procent koploper. Volgens analist Quirijn Mulder van ING is het positief dat het erop lijkt dat de Braziliaanse autoriteiten in de komende zes maanden onder andere met SBM Offshore tot een minnelijke schikking willen komen in verband met de vermeende omkoping bij het Braziliaanse staatsconcern Petrobras. De analist wees er echter ook op dat de onzekerheid, die mogelijk nog zes maanden aanhoudt, opnieuw tot onrust kan leiden onder beleggers.

 

Ook TenCate deed het met een winst van 5,1 procent goed. Dinsdag bleek dat het Almelose bedrijf in 2015 beter presteerde dan verwacht, waarop Gilde Buy Out Partners het overnamebod op TenCate verhoogde van 24,60 naar 26,00 euro. Volgens Theodoor Gilissen Bankiers heeft dit verhoogde bod een grote kans van slagen, ondanks dat enkele grootaandeelhouders wellicht hun stukken niet zullen aanmelden omdat het nieuwe bod nog altijd beneden de door hun gewenste prijs ligt.

 

Aan de onderkant gaf het volatiele Aperam 7,4 procent prijs, gevolgd door Galapagos met een min van 11,2 procent. Het biotechbedrijf kreeg deze week toestemming van de Amerikaanse Federal Trade Commission voor de onlangs gesloten deal met Gilead Sciences.

 

TomTom was met een verlies van 11,3 procent de grootste daler op weekbasis. De huidige waardering van TomTom heeft volgens Barclays de potentie in digitale kaarten en automatisch rijden meer dan ingeprijsd, terwijl de margedruk op korte termijn wordt genegeerd. De analisten verhoogden het koersdoel van 5,30 naar 6,75 euro, maar hielden vast aan het Onderwogen advies.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.