Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: lichte tegenwind op Damrak

Beursupdate: lichte tegenwind op Damrak
18 jan 2016 om 11:33

De Amsterdamse beurs heeft maandag in de loop van de ochtend wind tegen gekregen. Rond de klok van half twaalf handelde de AEX een half procent lager op 401,66 punten, waarmee het Damrak het flink beter deed dan de beurzen in Brussel en Parijs, maar wel achterbleef op de Duitse beurs.

 

Olie werd maandag opnieuw goedkoper. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,7 procent naar 29,21 dollar en een vat Brent werd 0,6 procent goedkoper op 28,78 dollar. Daarmee waren de verliezen evenwel minder sterk dan eerder op de dag.

 

Belangrijkste op dit moment is de lage olieprijs, aldus beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers. Op zich is de lage olieprijs volgens Valke "ondersteunend voor de economie", maar niet als de daling een gevolg is van een verdere terugval in de vraag. Vooralsnog lijkt het een combinatie van zowel aanbod als vraag, maar met de grootste invloed van een hoog aanbod, aldus de beleggingsstrateeg.

 

"De aankondiging van Iran dat het snel 500.000 vaten per dag op de markt kan brengen zorgde voor een olieprijs onder de 28 dollar". De cijfers over de vraagkant, zoals zichtbaar in die van de Chinese economie aanstaande dinsdag, zijn daarom volgens Valke extra belangrijk.

 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0892.

 

Vanwege Martin Luther King Day blijven de beurzen in de Verenigde Staten vandaag gesloten

 

Stijgers en dalers

In de AEX gaan ArcelorMittal en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell aan kop met koerswinsten van respectievelijk 2,1 en 0,9 procent. Daar stonden evenwel verliezen van met name de financiële waarden tegenover. Aegon verloor 1,4 procent en ING Groep werd 1,7 procent goedkoper. Met een koersdaling van 3,6 procent was Delta Lloyd evenwel de grootste daler in de AEX.

 

In de AMX ging Arcadis aan kop met een koerswinst van 2,7 procent. Daarmee stak het advies- en ingenieursbureau met kop en schouders uit boven het kleine groepje stijgers in de Midkap. Flow Traders was de grootste daler met een verlies van 3,6 procent, gevolgd door Galapagos met 3,1 procent.

 

Onder de kleinere fondsen leverden ICT Automatisering en Wessanen ruim 3 procent in. Kas Bank werd zelfs 8,3 procent goedkoper. Value8 steeg 1,7 procent nadat het investeringsvehikel een meerderheidsbelang in NedSense verwierf. Brill werd 1,8 procent duurder.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.