Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak houdt adem in bij start handelsweek

Damrak houdt adem in bij start handelsweek
18 jan 2016 om 08:17

De Amsterdamse beurs gaat maandag een gespannen opening tegemoet na een scherp lager slot op Wall Street vrijdagavond en een gemengd beeld in Azië vanochtend. In de eerste twee weken van 2016 gaf de AEX al bijna 10 procent prijs en de index noteert inmiddels zelfs ruim 20 procent onder de top van eind april vorig jaar, waardoor de Amsterdamse hoofdgraadmeter nu officieel in een zogenoemde ‘bear market’ terecht is gekomen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half  uur voor de start op een winst van 0,3 procent.

Wall Street ging vrijdag in aanloop naar een lang weekend onderuit na een giftige nieuwscocktail. Allereerst doken de februari-futures voor een vat West Texas Intermediate met een verlies van krap 6 procent ruim onder de 30 dollar en de olieprijzen daalden daarmee naar het laagste niveau in ruim 12 jaar. Handelaren anticipeerden onder meer op het opheffen van economische sancties tegen olieproducent Iran, waardoor de toch al verzadigde oliemarkt geconfronteerd gaat worden met een nog groter aanbod. Oliezwaargewichten Exxon Mobile en Chevron gaven circa twee procent prijs. Vanochtend daalden de olieprijzen in Azië nog eens met meer dan twee procent tot onder de 28 dollar per vat.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers daarnaast een trits aan tegenvallende cijfers te verwerken. De Amerikaanse industriële productie bleek in december op maandbasis te zijn afgenomen en uit de Empire State Index kwam bovendien naar voren dat  de marktomstandigheden voor de industrie in de Amerikaanse deelstaat New York in hoog tempo zijn verslechterd. De terugval was zelfs de sterkste sinds de Grote Recessie. Ook de detailhandelsverkopen, een belangrijke graadmeter voor de economie, stonden met een daling van 0,2 procent in december onder druk, terwijl de producentenprijzen met een afname van een procent in 2015 de grootste daling lieten zien in vijf jaar.

Gert Berendse van ING concludeerde dat de Amerikaanse macrocijfers, in combinatie met cijfers die wijzen op een Chinese groeivertraging en instortende grondstoffenprijzen, "de vrees voor een Amerikaanse recessie aanwakkerden”, waardoor beleggers versneld de uitgang opzochten.

De turbulentie op de westerse aandelenmarkten sloeg vanochtend niet over naar Azië, waar de Shanghai Composite zelfs in het groen noteerde. De Japanse Nikkei index en de Australische All Ordinaries index gaven daarnaast krap een procent prijs.

Cijferseizoen en rentebesluit

Komende week wacht beleggers een volle beursagenda met het op stoom komen van het cijferseizoen en onder meer het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Vandaag is de agenda evenwel vrijwel leeg, ook omdat Wall Street de deuren gesloten houdt in verband met de viering van Martin Luther King Day.

Dinsdag opent Unilever net als het Duitse Zalando de boeken over het vierde kwartaal. Later op de dag volgen de kwartaalresultaten van onder meer Bank of America en Morgan Stanley en nabeurs openen IBM en Netflix nog de boeken.

    
Op woensdag geven ASML en Beter Bed inzicht in de kwartaalprestaties, evenals het Amerikaanse Goldman Sachs. Donderdag staan de resultaten van Ahold, GrandVision en Sligro Food Group geagendeerd, terwijl ook het Britse Royal Mail en SABMiller de boeken openen. Uit de Verenigde Staten volgen de cijfers van American Express, Verizon, Schlumberger en Starbucks.

    
De agenda voor vrijdag bevat nog de kwartaalcijfers van het Belgische Delhaize Group en het Duitse SAP, terwijl uit Amerika de cijfers van General Electric op de rol staan.

    
De macro-economische agenda bevat dinsdag economische groeicijfers uit China, en de nieuwste Duitse inflatieramingen en de ZEW-index. Ook volgen nog Britse inflatiecijfers en data over het consumentenprijspeil uit de eurozone. Op woensdag staan verder de Duitse producentenprijzen op de rol, samen met de Amerikaanse inflatiecijfers.

    
Donderdag komt de Europese Centrale Bank met het rentebesluit. Uit de notulen van de monetaire vergadering in december bleek dat de leden van het uitvoerend bestuur van de ECB verdeeld waren over de beslissing om de depositorente verder te verlagen. De ECB maakte begin december bekend de depositorente met 10 basispunten te verlagen tot 0,30 procent negatief, maar er waren diverse bestuursleden die een verlaging van 20 basispunten wilden. De financiële markten reageerden vorige maand teleurgesteld op het rentebesluit. Vooraf werd gehoopt op een verhoging van het bedrag van 60 miljard euro dat de centrale bank maandelijks in de markt pompt, en een verdere verlaging van de refirente tot 0 procent.

    
Op vrijdag besluiten de voorlopige inkoopmanagersindexen uit onder meer Japan, de eurozone en de Verenigde Staten de week.

Bedrijfsnieuws

Aalberts Industries bereikte een akkoord over de overname van Ushers Machine & Tool Co. Ushers, een dienstverlener in de electriciteitsproductie met diverse locaties in de Verenigde Staten, is goed voor een jaaromzet van ongeveer 40 miljoen dollar. Hoeveel er met de overname is gemoeid, meldde Aalberts niet. De acquisitie wordt gefinancierd uit bestaande kredietfaciliteiten.

Heijmans wil Ruud Majenburg per 14 april 2016 benoemen als vierde lid van de raad van bestuur. Majenburg werkte recent onder meer als CEO van Prysmian Group in Noord Europa.

SNS Securities presenteerde de favoriete aandelen voor 2016. Accell, ASM International, BAM Groep, Beter Bed, ForFarmers, ING, KPN en Wolters Kluwer zullen volgens de analisten van SNS bovengemiddeld goed presteren.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones-index daalde vrijdag 2,4 procent tot 15.988,08 punten, de S&P verloor 2,2 procent tot 1.880,29 punten en de Nasdaq stond 2,7 procent af tot 4.488,42 punten. De indexen wisten wel iets op te krabbelen ten opzichte van eerder op de dag toen er nog verliezen van 3 procent of meer op de borden stonden.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.