Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Financials onderuit op Damrak

Financials onderuit op Damrak
18 jan 2016 om 17:51

De Amsterdamse beurs is maandag met weinig inspiratie aan de handelsweek begonnen. De AEX leverde 0,4 procent in op 401,99 punten.

 

De openingswinsten op de Europese beurzen konden volgens analisten van KBC niet worden vastgehouden in een "weinig verheffende, technisch gedreven sessie", waarbij steun uit Amerika uitbleef. Wall Street hield de deuren vandaag gesloten vanwege de viering van Martin Luther King Day.

 

Belangrijkste op dit moment is de lage olieprijs, aldus beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers. Op zich is de lage olieprijs volgens Valke "ondersteunend voor de economie", maar niet als de daling een gevolg is van een verdere terugval in de vraag. Vooralsnog lijkt het een combinatie van zowel aanbod als vraag, maar met de grootste invloed van een hoog aanbod, aldus de beleggingsstrateeg.

 

Februari-futures op een vat West Texas Intermediate daalden 1,7 procent naar 28,92 dollar. Een vat Brent werd 1,1 procent goedkoper op 28,62 dollar. Volgens oliekartel Opec zal de olieprijs echter dit jaar stijgen. Niet-Opec landen zullen volgens het kartel onder druk van de lage olieprijs de productie verlagen.

 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0885.

 

Stijgers en dalers

In de AEX was ArcelorMittal koploper met een dagwinst van 3,1 procent. Ook indexzwaargewicht Unilever, dat morgen met cijfers komt, eindigde aan de goede kant van de score met een koerswinst van 1,1 procent. Philips steeg 1,3 procent nadat de Duitse verlichtingsspecialist Osram de verwachtingen voor dit jaar naar boven toe bijstelde.

 

Tegenover deze winsten stonden vooral de financiële waarden met stevige verliezen. ING Groep verloor 2,0 procent, Aegon werd 3,6 procent minder waard en Delta Lloyd zag zelfs 7,4 procent aan beurswaarde verloren gaan.

 

In de AMX was Fagron koploper met een dagwinst van 5,3 procent, gevolgd door Arcadis dat 1,6 procent meer waard werd. Het advies- en ingenieursbureau werd dit weekend door beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten getipt.

 

De grootste verliezen in de Midkap kwamen voor rekening van Vastned en PostNL, die elk ruim 3 procent prijsgaven.

 

Bij de kleinere fondsen viel Wessanen op met een koersverlies van 7,6 procent, bij bovengemiddelde omzetten. Verder verloor Kas Bank 2,7 procent. Kort na elf uur dook Kas Bank omlaag, om vervolgens deels te herstellen.

 

Koplopers in de AScX waren Neways Electronics en Beter Bed, met winsten van 4,6 en 2,3 procent. Beter Bed is, zo werd vandaag bekend, een van de favorieten van SNS Securities voor de eerste helft van 2016.

 

Value8, het investeringsvehikel onder leiding van Peter Paul de Vries, nam een meerderheidsbelang in NedSense. Na de verkoop van de divisie Loft, die Value8 steunt, heeft NedSense geen operationele activiteiten meer. Value8 werd 2,1 procent duurder.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.