Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Opec rekent op herstel olieprijs in 2016

Opec rekent op herstel olieprijs in 2016
18 jan 2016 om 13:34

De Organisatie van olie-exporterende landen is optimistisch gestemd en verwacht dat de oliemarkt dit jaar langzaam begint te herstellen, omdat de lage prijzen impact zullen hebben op de productie van niet-Opec leden.

 

"Na zeven opeenvolgende jaren van forse niet-Opec productiegroei, met vaak meer dan 2 miljoen vaten per dag, zal de output in 2016 dalen, omdat het effect van scherpe kostenbesparingen begint door te sijpelen", schreef het oliekartel maandag in zijn maandelijkse olierapport.

 

De Opec verwacht dat de productie van landen die geen lid zijn van het kartel dit jaar met ongeveer 700.000 vaten per dag daalt omdat bedrijven minder investeren in nieuwe projecten.

 

De productie zal het meest afnemen in de Verenigde Staten, zo is de verwachting, met een daling van de output met bijna 400.000 vaten per dag in 2016. Maar ook in Canada, de Noordzee, Latijns-Amerika en delen van Azië wordt de pijn van de lage olieprijzen gevoeld, aldus de Opec.

 

Ondertussen blijft de productie van het kartel zelf wel hoog. De output van de groep daalde in december weliswaar tot 32,2 miljoen vaten per dag, maar dit ligt nog altijd ver boven de vraag. De Opec verwacht dat de vraag naar zijn olie dit jaar met 1,7 miljoen vaten per dag groeit tot een totaal van 31,6 miljoen vaten per dag.

 

En na het opheffen van sancties tegen Iran dit weekend, komt er naar verwachting de komende maanden nog meer olie op de toch al verzadigde markt.

 

Omstreeks half twee kostte noteerde een februari-future op een vat West Texas Intermediate 0,2 procent hoger op 29,48 dollar.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.