Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ArcelorMittal uitblinker op groen Damrak

ArcelorMittal uitblinker op groen Damrak
19 jan 2016 om 17:48

De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten. De AEX sloot 1,4 procent hoger op 407,68 punten, terwijl de AMX zelfs 1,9 procent aandikte.

 

"Aan positief nieuws heeft het vandaag niet gelegen," aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. Nijkamp wees op beter dan voorziene bedrijfscijfers, onder meer van Morgan Stanley, Bank of America en UnitedHealth. "Als Amerikaanse bedrijven op deze manier blijven verrassen in de komende weken, dan is er genoeg ruimte voor verdere koersstijgingen," aldus de vermogensbeheerder, die verder ook goed te spreken was over de cijfers van Unilever.

 

Vanochtend waren de ogen van beleggers in eerste instantie op het oosten gericht. De groei van de Chinese economie kwam in het vierde kwartaal uit op 6,8 procent, na een stijging van 6,9 procent in het derde kwartaal en 7,0 procent in zowel het eerste als het tweede kwartaal van dit jaar. Voor heel 2015 kwam de groei daarmee uit op 6,9 procent. Het groeitempo van de detailhandelsverkopen en de industriële productie liet eveneens een lichte teruggang zien.

 

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus lagen de cijfers over het algemeen in lijn met de verwachting. "Er zou misschien al van een stabilisatie gesproken kunnen worden," aldus de beleggingsadviseur, die echter wel vraagtekens zette bij de betrouwbaarheid van de data. Door de cijfers steeg volgens Schutte de hoop in de markt op nieuwe stimuleringsmaatregelen.

 

Later op de dag maakte de Chinese centrale bank bekend de geldkraan open te zetten. De People’s Bank of China pompt 600 miljard Chinese yuan, omgerekend circa 84 miljard euro, in het markt om tegemoet te komen aan de liquiditeitsbehoefte op de middellange termijn.

 

Toch leverde de Amsterdamse beurs iets van de opgebouwde winsten, vooral nadat de koersen op Wall Street wat terugvielen, aldus Nijkamp. Met name de olieprijzen waren daar volgens de marktvorser van Fintessa de oorzaak van. "De volatiele olieprijzen blijven de beurzen in beweging houden," aldus Nijkamp.

 

Olie liet dinsdag een gemengd beeld zien. Een februari-future op een vat Brent steeg  1,1 procent in waarde op 29,25 dollar, terwijl een vat West Texas Intermediate juist 1,3 procent daalde naar 29,05 dollar. Volgens het Internationaal Energieagentschap kunnen de olieprijzen dit jaar verder dalen, omdat de markt enorm onder druk staat om de overvloed aan olie te absorberen.

 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0895.

 

Stijgers en dalers

 

In de AEX sloten veel fondsen in het groen, onder leiding van ArcelorMittal dat 5,8 procent meer waard werd nadat de staalreus maandag ook al de favoriet onder de hoofdfondsen was. Gemalto en indexzwaargewicht Unilever droegen ook bij aan de winst van de AEX, met koerswinsten van respectievelijk 3,6 en 3,0 procent. De cijfers van Unilever over het vierde kwartaal werden door analisten overwegend positief ontvangen. De onderliggende groei van het Brits-Nederlandse concern lag hoger dan de marktvorsers hadden verwacht.

 

Verzekeraars Aegon en NN Group wonnen beide circa 2,0 procent, terwijl Delta Lloyd juist de gebeten hond was onder de hoofdfondsen met een koersdaling van 2,0 procent. Ook het volatiele OCI kon met een min van 1,4 procent niet overtuigen.

 

Wolters Kluwer leverde 0,5 procent in. Goldman Sachs startte dinsdag met het volgen van Wolters Kluwer met een verkoopadvies en een koersdoel van 31,30 euro. Volgens de analisten van de Amerikaanse zakenbank noteert het aandeel Wolters Kluwer momenteel tegen een korting van 10 procent in vergelijking tot Europese sectorgenoten. "Ongerechtvaardigd", aldus de marktvorsers, er op wijzend dat deze korting historisch gezien 20 procent bedraagt en de Nederlandse uitgever de komende jaren achter zal blijven op de groei van sectorgenoten.

 

In de Midkap was het onder meer BAM Groep dat uitblonk met een winst van 3,9 procent. Vandaag werd bekend dat de Europese Investeringsbank een lening van 160 miljoen euro heeft verstrekt voor de aanleg van een snelweg in Zuid-Duitsland, waarbij ook bouwer BAM is betrokken. Overige stijgers bleken BE Semiconductor Industries en SBM Offshore met koerswinsten van 4,3 en 4,0 procent. Galapagos sloot 3,7 procent hoger. Het bedrijf liet vandaag weten vooruitgang te boeken in zijn onderzoek naar taaislijmziekte en breidde deze portfolio met drie nieuwe kandidaatmedicijnen uit. Daarbij kan het Belgische biotechbedrijf een betaling van 10 miljoen euro door partner AbbVie tegemoet zien.

 

Vastned moest in de Midkap de rode lantaarn dragen met een verlies van 0,8 procent. Fagron verloor 0,1 procent. In de ochtend noteerde het aandeel nog bijna 5 procent hoger, volgens analist Jan de Kerpel van KBC Securities vermoedelijk door berichtgeving in De Financieele Telegraaf.De krant schreef dat Fagron met de hulp van een deel van de huidige aandeelhouders zijn schuldenprobleem wil oplossen, waarbij een claimemissie de belangrijkste optie is om de schuldenberg te verlagen. Volgens KBC Securities bevat het artikel geen nieuwe informatie en lijken het vooral om "gerecyclede gedachten" te gaan. NSI sloot 0,7 procent lager.

 

Onder de kleinere fondsen koerste het failliete Macintosh Retail Group 33,3 procent hoger op 0,04 euro. Nedap werd 2,6 procent meer waard, terwijl Brill 1,3 procent prijs gaf.

 

Tussenstand Wall Street

 

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index 0,9 procent op 16.123,81 punten. De breder samengestelde S&P 500 index steeg 0,8 procent en techbeurs Nasdaq werd 0,6 procent meer waard.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.