Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak start scherp hoger

Damrak start scherp hoger
19 jan 2016 om 08:28

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag een fors hogere opening tegemoet na onder meer een positief sentiment in Azië vanochtend en cijfers van Unilever. Wall Street hield maandag de deuren gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 2,0 procent.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend hoger na een aanvankelijk gematigde reactie op een stroom aan macro-economische cijfers, vrijgegeven door het Chinese bureau voor de statistiek.

De groei van de Chinese economie in het vierde kwartaal kwam uit op 6,8 procent, na een stijging van 6,9 procent in het derde kwartaal en 7,0 procent in zowel het eerste als het tweede kwartaal van dit jaar. Voor heel 2015 kwam de groei daarmee uit op 6,9 procent. Het groeitempo van de detailhandelsverkopen bleef daarnaast op peil, terwijl de industriële productie een iets lager groeitempo liet zien.

"Over het algemeen iets lagere cijfers en bovendien is het groeicijfer over het gehele jaar het laagst sinds 1990. Daarmee hebben de maatregelen die genomen zijn om de economie te stimuleren geen effect gehad", aldus marktanalist Ron van der Does van IG in een reactie op de cijfers uit China.

De Shanghai Composite steeg vanochtend niettemin ruim drie procent, terwijl de beurs in Tokio de winst beperkte tot een half procent. De olieprijzen koersten daarnaast vlak rond een niveau van 29,00 dollar, terwijl de dollar ten opzichte van de euro 0,2 procent aansterkte op 1,0872.

De agenda is vandaag goed gevuld, met bedrijfscijfers uit Amerika van onder meer Bank of America, Morgan Stanley, United Health en nabeurs IBM en Netflix. Op macrovlak krijgen beleggers onder meer inzicht in de Duitse conjunctuurindicator ZEW index en de inflatie in de eurozone. Vanochtend bleek de inflatie in Duitsland in december op jaarbasis te zijn uitgekomen op 0,3 procent. Op maandbasis was evenwel sprake van een daling van 0,1 procent.

Bedrijfsnieuws

Unilever zag in het vierde kwartaal de onderliggende omzetgroei afzwakken van 5,7 naar 4,9 procent. Dit was evenwel flink beter dan de daling die analisten voorzagen tot 4,0 procent. Over 2016 zei CEO Paul Polman moeilijkere marktomstandigheden te verwachten in combinatie met een hoge volatiliteit. Een reden dat kostenbeheersing van “vitaal” belang blijft. Unilever wil dit jaar in volumes sterker dan de markt groeien, tegelijk met een stabiele verbetering van de operationele marges bij de kernactiviteiten en een sterke kasstroom.

Galapagos boekt vooruitgang in zijn onderzoek naar taaislijmziekte en breidt de taaislijmziekteportfolio met drie nieuwe kandidaatmedicijnen uit. Daarbij kan het Belgische biotechbedrijf, dat in deze samenwerkt met het Amerikaanse AbbVie, een betaling van 10 miljoen euro tegemoet zien.

Fagron wil met de hulp van een deel van de huidige aandeelhouders zijn schuldenprobleem oplossen en een claimemissie is de belangrijkste optie om de schuldenberg te verlagen. Dit meldde De Financiele Telegraaf dinsdag op basis van gesprekken met betrokkenen. De financierende banken zouden de schuld met minimaal 150 miljoen euro willen terugbrengen.

USG People en Recruit maken goede vorderingen ten aanzien van het bod van het Japanse uitzendbedrijf op de Nederlandse sectorgenoot. Recruit verwacht uiterlijk 15 maart 2016, conform de wettelijke verplichting, een aanvraag tot beoordeling en goedkeuring van het biedingsbericht bij de Autoriteit Financiële Markten te hebben ingediend.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones-index daalde vrijdag 2,4 procent tot 15.988,08 punten, de S&P verloor 2,2 procent tot 1.880,33 punten en de Nasdaq stond 2,7 procent af tot 4.488,42 punten. De indexen wisten wel iets op te krabbelen ten opzichte van eerder op de dag toen er nog verliezen van 3 procent of meer op de borden stonden.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.