Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

IMF verlaagt outlook wereldeconomie

IMF verlaagt outlook wereldeconomie
19 jan 2016 om 11:00

Het herstel van de wereldeconomie verloopt langzamer dan eerder gedacht. Dit bleek dinsdag uit een update van de World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds, waarin de groeiramingen neerwaarts werden bijgesteld ten opzichte van die van drie maanden geleden.

 

Er wordt nu voor de wereldeconomie een groei verwacht van 3,4 procent in 2016 en 3,6 procent in 2017 en dit is beide gevallen een neerwaartse bijstelling van 0,2 procentpunt ten opzichte van de ramingen uit oktober. In 2015 groeide de wereldeconomie met 3,1 procent volgens de ramingen van het IMF.

 

Kijkend naar de risico’s voor de wereldeconomie noemt het IMF de aanhoudende vertraging binnen de opkomende markten, het herbalanceren van de Chinese economie en de geleidelijke afbouw van de buitengewoon accommoderende monetaire omstandigheden in de Verenigde Staten.

 

"Als deze uitdagingen niet op een goede manier worden aangepakt, dan kan de groei van wereldeconomie ontsporen", waarschuwde het IMF.

 

Binnen de ontwikkelde economieën blijft het herstel dit jaar bescheiden en ongelijk, schetste de organisatie uit Washington. Voor de Verenigde Staten wordt een groei van 2,6 procent verwacht voor zowel dit als volgend jaar, waar drie maanden geleden voor beide jaren nog een groei van 2,8 procent werd geraamd. Het nog altijd relatief soepele beleid van de Federal Reserve, in combinatie met de verbeteringen op de huizen- en arbeidsmarkt ondersteunt de Amerikaanse economie weliswaar, maar de sterke dollar en zwakke olieprijzen zetten druk op de maakindustrie in de VS.

 

Over de groei in de eurozone is het IMF iets positiever dan in oktober. Dit jaar komt de groei 0,1 procentpunt hoger uit op 1,7 procent. Volgend jaar groeit de muntunie met eenzelfde percentage, is de verwachting. De groei wordt vooral ondersteund door de toenemende consumentenuitgaven die een impuls krijgen door de lage olieprijzen en de soepele kredietomstandigheden.

 

In Japan is de groei dit jaar sterker dan in 2015, onder meer vanwege het stimuleringsbeleid van de centrale bank en de hogere lonen. In 2017 vertraagt de groei echter tot 0,3 procent, in plaats van de 1 procent in 2016.

 

Het plaatje voor opkomende landen blijft volgens het IMF divers en in veel gevallen uitdagend. Het afkoelen van de Chinese economie, maar ook de lagere grondstofprijzen en de problemen waarmee sommige grote opkomende landen kampen, zullen in 2016 en 2017 druk blijven zetten op de groeivooruitzichten.

 

Voor China wordt dit jaar een groei verwacht van 6,3 procent, waarna de groei in 2017 vertraagt tot 6,0 procent, verwacht het IMF. Deze projecties zijn gelijk aan die uit oktober. Dinsdagochtend werd bekend dat de Chinese economie in 2015 met 6,9 procent is gegroeid, het traagste tempo in 25 jaar.

 

Landen die afhankelijk zijn van olie, zoals Rusland en Saoedi-Arabië, voelen dit jaar de pijn van de lage olieprijzen. Voor Rusland betekent dit in de IMF-projecties een sterkere krimp van de economie, van 1 procent, terwijl de groei in Saoedi-Arabië dit jaar 1 procentpunt lager uitkomt dan eerder geraamd op 1,2 procent.

 

De politieke onrust en de zwakke grondstofprijzen zetten verder veel druk op de Braziliaanse economie. Het IMF verwacht dat de economie daar dit jaar met maar liefst 3,5 procent krimpt, waar drie maanden geleden nog een krimp van ‘slechts’ 1 procent werd verwacht.

 

Wat betreft de ontwikkeling van de olieprijzen, verwacht het IMF in 2016 een gemiddelde olieprijs van 41,97 dollar, gevolgd door een beperkte stijging tot 48,21 dollar in 2017.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.