Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Oliemarkt worstelt om overaanbod te absorberen – IEA

Oliemarkt worstelt om overaanbod te absorberen – IEA
19 jan 2016 om 10:45

De olieprijzen kunnen dit jaar verder dalen omdat de markt enorm onder druk staat om de overvloed aan olie te absorberen, schreef het Internationaal Energieagentschap dinsdag in zijn maandrapport.

 

"De oliemarkt wordt geconfronteerd met het vooruitzicht dat het aanbod de vraag voor het derde jaar op rij zal overtreffen met zeker 1 miljoen vaten per dag en er staat een ongelooflijke druk op het vermogen van het olie-systeem om dit efficiënt te absorberen."

 

Het rapport van het IEA is een nieuwe klap voor de olieprijzen, die sinds het begin van het jaar al weer flink zijn gedaald vanwege de verzadiging van de markt, omdat de Opec boven zijn productieplafond produceert en de voorraden in bijvoorbeeld de Verenigde Staten torenhoog zijn. En het aanbod wordt nog groter nu sancties op Iran zijn opgeheven, waardoor Teheran weer meer olie kan exporteren.

 

Het IEA verwacht dat Iran tegen het eind van het eerste kwartaal zo’n 300.000 vaten olie per dag aan de markt toevoegt. Hierdoor wordt het positieve effect van de verwachte daling van de productie van niet-Opec landen met 600.000 vaten per dag vrijwel nihil, aldus het agentschap.

 

De wereldwijde olievoorraden, die tussen 2014 en 2015 met 1 miljoen vaten per dag stegen, zullen in 2016 verder oplopen, verwacht het IEA, met 285 miljoen vaten. Hierdoor komen opslagfaciliteiten onder druk te staan, ondanks de aanzienlijke uitbreiding van capaciteit.

 

Het IEA verwacht dat de vraag naar olie dit jaar groeit met 1,2 miljoen vaten per dag, wat minder is dan de gemiddelde groeivraag van 1,8 miljoen in 2015.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.