Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Onderliggende groei Unilever conform verwachting afgezwakt

Onderliggende groei Unilever conform verwachting afgezwakt
19 jan 2016 om 08:22

Unilever heeft in het vierde kwartaal conform verwachting de onderliggende groei zien teruglopen, maar minder sterk dan voorzien. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de cijfers van het Brits-Nederlandse concern.

 

"Ondanks een uitdagend jaar met een tragere mondiale economische groei, toenemende geopolitieke instabiliteit en een hoge volatiliteit in valuta’s en grondstoffen groeiden we opnieuw sterker dan de markt", aldus CEO Paul Polman in een toelichting op de cijfers.

 

De omzet van Unilever steeg in de laatste drie maanden van 2015 met 6,5 procent naar 12,9 miljard euro. Analisten rekenden op een groei van 5,0 procent.

 

Onderliggend kwam de omzetgroei uit op 4,9 procent, waarvan 2,9 procent te danken was aan prijzen en 1,9 procent aan volumes. Analisten rekenden op een onderliggende groei van 4,0 procent, nadat deze in het derde kwartaal nog 5,7 procent bedroeg. In het derde kwartaal profiteerde Unilever evenwel van een aantal eenmalige posten, die er in de laatste maanden van 2915 weer uitliepen.

 

Heel 2015

In heel 2015 boekte Unilever een 10 procent hogere omzet van 53,3 miljard euro, tegenover een verwachting van 53,1 miljard euro. Gunstige wisselkoersen joegen de verkopen met 5,9 procent aan.

 

De onderliggende groei lag met 4,1 procent vrijwel in lijn met de 3,9 procent die de analisten voorzagen, met name gedreven door een goei van 7,1 procent in de opkomende markten. Unilever had bij de cijfers over het derde kwartaal al aangegeven dat het verwachtte uit te komen aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 2 tot 4 procent groei.

 

De operationele marge bedroeg 14,1 procent, tegenover 16,5 procent in 2014. Voor de kernactiviteiten kwam de marge uit op 14,8 procent, licht hoger dan de 14,5 procent een jaar eerder.

 

Afgelopen jaar verdiende Unilever 5,3 miljard euro, een daling van 5 procent op jaarbasis.

 

In maart 2016 kunnen aandeelhouders een kwartaaldividend van 0,302 euro per aandeel tegemoet zien.

 

Outlook

Over 2016 zei Polman moeilijkere marktomstandigheden te verwachten in combinatie met een hoge volatiliteit. Een reden dat kostenbeheersing van "vitaal" belang blijft. Unilever wil dit jaar in volumes sterker dan de markt groeien, tegelijk met een stabiele verbetering van de operationele marges bij de kernactiviteiten en een sterke kasstroom.

 

Analisten verwachten dat het concern dit jaar een hogere omzet van 54,2 miljard euro genereert met een onderliggende groei van 4,2 procent.

 

Het aandeel Unilever won maandag op een rood Damrak 1,1 procent op 37,48 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.