Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vlotte renteverhoging Bank of England onwaarschijnlijk

Vlotte renteverhoging Bank of England onwaarschijnlijk
19 jan 2016 om 14:25

De kans is klein dat de Bank of England spoedig de rente zal verhogen. Dit bleek dinsdag uit de woorden van voorzitter Mark Carney van de Britse centrale bank.

 

In een toespraak in Londen verklaarde Carney dat het Verenigd Koninkrijk nog niet klaar is voor een renteverhoging gezien de zwakker dan verwachte inflatie en de vertraging van de wereldeconomie.

 

Gemiddeld kwam de Britse inflatie in 2015 op nul uit en dat was historisch laag, volgens the Office for National Statistics.

 

"Het is duidelijk dat, sinds afgelopen zomer, er te weinig [economische] vooruitgang is geboekt om een verkrapping van het monetaire beleid te rechtvaardigen", vertelde Carney studenten van de Queen Mary University of London dinsdag.

 

Gezien de zwakkere inflatieverwachtingen is de kans volgens de markt kleiner geworden dat de Britse centrale bank de rente dit jaar nog zal verhogen. Mogelijk wordt die zelfs uitgesteld tot 2018.

 

Volgens Carney zijn er drie elementen die belangrijk zijn voor de outlook voor het monetaire beleid van de Britse centrale bank, namelijk een duurzame economische groei, stijgende lonen en een hogere kerninflatie.

 

"We moeten een cumulatieve vooruitgang zien binnen deze drie gebieden om er redelijkerwijs van uit te kunnen gaan dat de inflatie op koers ligt om onze doelstelling te bereiken." De centrale bank streeft in de regel naar een inflatie van 2 procent.

 

Carney benadrukte dinsdag maar weer eens dat als de rente dan omhoog gaat, dit in een geleidelijk tempo gebeurt en met kleine stappen. Daarnaast wordt er bij de bepaling ervan gekeken naar de economische omstandigheden en niet "de kalender", aldus Carney.

 

Sinds maart 2009 staat de rente in het Verenigd Koninkrijk op het historisch lage niveau van 0,5 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.