Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX opent fors onder de 400 punten

AEX opent fors onder de 400 punten
20 jan 2016 om 08:30

De Amsterdamse beurs gaat woensdag scherp lager openen, nadat Wall Street dinsdagavond na het slot in Amsterdam de winsten grotendeels prijs gaf en een zeer negatief sentiment in Azië vanochtend. Voorbeurs rapporteerden onder meer Royal Dutch Shell en ASML kwartaalcijfers.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een lagere opening van maar liefst 2,6 procent.

Het sentiment op de Aziatische beurzen stond vanochtend zwaar onder druk. De Japanse zakenbank Nomura wees onder meer op de aanhoudende daling van de olieprijzen, een aansterkende Japanse yen en een koersval van Sony met 8 procent, na de aankondiging van een reorgansatie, als verklaringen voor het negatieve sentiment op een volgens Nomura verder nieuwsluwe handelsdag.

De Nikkei in Tokio daalde vanochtend ruim vier procent en de index noteert inmiddels zelfs ruim 20 procent onder de top neergezet in augustus vorig jaar, waardoor de Japanse hoofdgraadmeter nu officieel in een zogenoemde ‘bear market’ terecht is gekomen. In China gaf de beurs in Hong Kong daarnaast krap vier procent prijs, terwijl de Shanghai Composite de verliezen beperkte tot 1,3 procent.

Wall Street sloot dinsdag daarentegen nipt in de plus, hoewel dit wel betekende dat de forse openingswinsten verloren gingen. Resultaten van onder meer zorgverzekeraar UnitedHealth, Morgan Stanley en Bank of America werden overwegend positief ontvangen. Nabeurs rapporteerde IBM een lagere omzet en nettowinst, terwijl de Amerikaanse videodienst Netflix een sterke aanwas van abonnees bekend maakte. In de elektronische handel gaf IBM 3,8 procent prijs, terwijl Netflix juist 6,9 procent steeg.

De agenda is vandaag matig gevuld. In Amerika kijken beleggers nog uit naar de inflatie in december en cijfers van zakenbank Goldman Sachs.


Bedrijfsnieuws

ASML voldeed in de laatste maanden van 2015 aan de eigen verwachtingen, maar rekent voor het lopende kwartaal op een lagere omzet en marge. In het vierde kwartaal behaalde ASML een omzet van 1.434 miljoen euro, hetgeen bij een marge van 46,0 procent een nettowinst van 292 miljoen euro opleverde.

Royal Dutch Shell liet weten dat de winst in het vierde kwartaal inderdaad een flink stuk lager zal uitkomen. De oliereus rekent en winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten, de zogenoemde CCS-winst, van 1,6 miljard tot 1,9 miljard dollar. Een analistenconsensus van VARA wees voorafgaand aan de publicatie van Shell op een winst van net geen 2 miljard dollar in het laatste kwartaal van 2015. Shell herhaalde verder vast te houden aan de eerder gecommuniceerde dividenduitkering over 2015 van 1,88 dollar per aandeel.

Met de afronding van de eerder aangekondigde transactie tussen Galapagos en Gilead trad direct de licentie- en samenwerkingsovereenkomst voor filgotinib in werking en kan Galapagos een upfront licentievergoeding van 300 miljoen dollar tegemoet zien van Gilead.

ING investeerde in WeLab, een FinTech onderneming uit Hong Kong. De investering volgt op eerdere investeringen van ING in FinTech ondernemingen in de afgelopen maanden, waaronder het Amerikaanse Kabbage en het Belgische Qustomer.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Unilever van 43,50 naar 45,00 met een ongewijzigde koopaanbeveling. De analisten van Berenberg hebben vertrouwen in de onderliggende groei, de marges en de kasstroom van Unilever. Daarbij is de balans sterk, wat ruimte biedt voor zowel overnames als de inkoop van eigen aandelen.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot 0,2 procent hoger op 16.016,23 punten en de breder samengestelde S&P 500 index noteerde 0,1 procent in het groen op 1.881,33 punten. Techbeurs Nasdaq eindigde wel 0,3 procent in het rood op 4.476,95 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.