Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ASML tegen de trend in op bloedrood Damrak

ASML tegen de trend in op bloedrood Damrak
20 jan 2016 om 17:41

De Amsterdamse beurs is woensdag diep in het rood gesloten. De AEX leverde maar liefst 2,9 procent in op 395,72 punten, terwijl ook de omringende beurzen stevig afkwamen.

 

"Beleggers drukten massaal op de verkoopknop," aldus handelaar Youri Sleutel van Lynx. Vooral China en olie houden beleggers volgens Sleutel bezig, terwijl "redelijk positieve" bedrijfscijfers uit Amerika niet voor verlichting zorgen.

 

"Na jaren van stijgende beurzen, zitten we nu in een beermarkt. De tijd van gratis geld is voorbij", aldus Sleutel.

 

De handelaar van Lynx weet ook niet zo snel waar het herstel vandaan moet komen. Sleutel verwacht dat kopers de markt nog niet zullen betreden, omdat signalen van een bodemvorming vooralsnog ontbreken.

 

Een steun in de rug zou volgens de handelaar van Lynx vooral moeten komen uit de oliesector. Het eerste richtpunt daarvoor lijkt de ontwikkeling van de wekelijkse olievoorraden in Amerika, die morgenmiddag op de rol staan. "De olierapporten vielen in de afgelopen weken erg mee en het rapport van morgen kan zeker op de korte termijn wat herstel brengen."

 

Vanmiddag stonden in Amerika enkele cijfers op de rol, onder meer over de huizenmarkt en de ontwikkeling van het consumentenprijspeil. In december daalde het aantal in aanbouw genomen woningen in Amerika met 2,5 procent op maandbasis, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen met 3,9 procent daalde. De consumentenprijzen namen met 0,1 procent af. Op jaarbasis kwam de inflatie in december uit op 0,7 procent en de kerninflatie, dat is gerekend zonder onder meer de volatiele olieprijzen, bedroeg zelfs 2,1 procent. Sleutel noemde het aantal afgegeven bouwvergunningen beter dan verwacht, terwijl het inflatiecijfer juist slechter dan voorzien was. "Hierdoor worden beleggers mogelijke bang voor een scenario zoals die zich in Japan voordoet," aldus de handelaar.

 

Het muntpaar euro/dollar werd verhandeld op 1,0901.

 

Stijgers en dalers

 

In de AEX sloot bijna elk fonds in het rood, met uitzondering van ASML, dat 4,7 procent aan beurswaarde bijschreef. De markt pakte de kwartaalcijfers van de toeleverancier van de halfgeleiderindustrie goed op. Analisten waren overwegend te spreken over de resultaten in de laatste maanden van het jaar. De vooruitzichten voor het lopende kwartaal waren een tegenvaller, maar de marktvorsers wezen er op dat het tweede kwartaal een stuk beter zal worden. ASML kondigde daarnaast een dividendverhoging aan en een nieuw aandeleninkoopprogramma. TNT Express, waarop een bod ligt van 8,00 euro door FedEx, steeg 0,4 procent, terwijl Gemalto met 0,8 procent het minst hard daalde.  

 

Onder de hoofdfondsen maakte ArcelorMittal een uitglijder van 8,8 procent. De staalreus was de afgelopen dagen juist een uitblinker. Ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloor met 7,0 procent aanzienlijk aan beurswaarde. De voorlopige cijfers van de oliereus, die volgens Nomura grofweg in lijn met de verwachtingen waren, stelden beleggers teleur. Volgens vermogensbeheerder Ed Manie van Mijn-Effecten kan het aandeel technisch gezien zelfs nog terugvallen naar 15 euro. Verder stonden februari-futures op een vat Brent vandaag met 4,0 procent opnieuw fors onder druk. Altice werd 7,2 procent minder waard.

 

In de Midkap konden Flow Traders, Sligro Food Group en BE Semiconductor Industries in het groen komen. De fondsen werden 0,4 tot 2,4 procent meer waard. Sligro komt donderdag met de cijfers over het afgelopen jaar. Verder kleurde de AMX vooral rood, waarbij USG People de verliezen met 0,4 procent op 17,10 euro nog redelijk beperkt kon houden. Op USG ligt een overnamebod van 17,50 euro per aandeel door het Japanse Recruit. TenCate daalde 0,5 procent. Donderdag loopt het bod van 26,60 van het consortium onder leiding van Gilde Buy Out Partners op de Almelose onderneming af.

 

Fagron kreeg in de Midkap de grootste klap voor zijn rekening en zag maar liefst 6,3 procent aan beurswaarde verdampen. Ook TomTom verloor met 4,1 procent aanzienlijk. GrandVision gaf 3,4 procent prijs, in aanloop naar de publicatie van een handelsbericht over het vierde kwartaal morgen.

 

Onder de kleinere fondsen steeg Docdata 2,1 procent, terwijl Kiadis Pharma 7,5 procent inleverde. Bouwer Heijmans verloor 5,3 procent.

 

Tussenstand Wall Street

 

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor de Dow Jones index 2,5 procent. De breder samengestelde S&P 500 index daalde eveneens 2,5 procent en techbeurs Nasdaq werd 2,4 procent minder waard.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.