Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Grote beleggers willen dat Delta Lloyd claimemissie intrekt

Grote beleggers willen dat Delta Lloyd claimemissie intrekt
20 jan 2016 om 17:27

Delta Lloyd stevent af op een confrontatie met beleggers over de geplande claimemissie van 1 miljard euro, waarmee de Amsterdamse verzekeraar zijn kapitaalbasis wil verstevigen, nadat hier onrust over was ontstaan.

 

Een groep internationale beleggers wil dat Delta Lloyd de claimemissie afblaast en zijn kapitaal met een veel kleiner bedrag verhoogt, zeggen enkele betrokkenen tegen ABM Financial News.

 

De betrokkenen, die zelf internationale investeerders zijn, zeggen inmiddels een grote kans te zien dat de emissie het bij een stemming niet zal halen. De onvrede zou leven bij veel grootaandeelhouders.

 

De betrokken investeerders willen niet bij naam worden genoemd, omdat de kwestie gevoelig ligt voor de aandelenkoers en de relatie met bestuurders en toezichthouders van Delta Lloyd.

 

Zij denken dat ten onrechte het beeld is ontstaan dat Delta Lloyd een kapitaalprobleem heeft, omdat toezichthouder DNB extra hoge kapitaalbuffers nastreeft voor de sector en omdat Delta Lloyd daar niet goed over communiceert.

 

Volgens ingewijden heeft het Amerikaanse investeringsbedrijf Highfields Capital Management tegen Delta Lloyd gezegd dat het tegen de claimemissie zal stemmen, omdat die veel groter is dan nodig is.

 

Volgens de ingewijden zou Highfields ook van mening zijn dat Delta Lloyd zich te negatief uitlaat over zijn vermogen om in de toekomst contanten te genereren. Het cijfer van 200 to 250 miljoen euro dat Delta Lloyd in november gaf, op basis van het nieuwe rekenmodel Solvency II, is veel lager dan beleggers gewend waren onder de oude regels.
Highfields bezit bijna 10 procent van de aandelen, zeggen de bronnen.

 

Daarmee zou de Amerikaanse investeerder één van de grootste aandeelhouders zijn, naast de Taiwanese verzekeraar Fubon Financial, die volgens ingewijden 7 procent van de aandelen bezit. Fubon heeft Delta Lloyd verantwoordelijk gesteld voor de koersverliezen sinds maart vorig jaar. Het Aziatische bedrijf wilde echter geen commentaar geven.

 

Delta Lloyd zegt zelf juist veel steun van beleggers voor de claimemissie te ervaren. Diverse analisten vragen zich zelfs af of het bedrag wel hoog genoeg is, merkt de verzekeraar op.

 

De verzekeraar kondigde de claimemissie eind vorig jaar aan, om de onrust weg te nemen die was ontstaan over de relatief lage buffer. De aandeelhoudersvergadering die de emissie moet goedkeuren, staat kort na 24 februari gepland. Delta Lloyd kan de uitnodiging elk moment versturen.

 

Vorige week meldde dagblad NRC al dat diverse grote aandeelhouders bezwaren tegen de emissie hebben, al zou een meerderheid nog zeker niet gevonden zijn.

 

Nu de marktwaarde van de verzekeraar is gekelderd, betekent de grote emissie dat aandeelhouders meer dan de helft van het bedrijf kwijt zijn. Analist Jan Willem Knoll van ABN AMRO schat de verwatering van de winst per aandeel in op 65 procent, uitgaande van een uitgifteprijs van 2,50 euro per nieuw aandeel.

 

De betrokken investeerders noemen het bedrag van 1 miljard euro onnodig en onverantwoord. Zij denken dat Delta Lloyd zich te veel richt op sectorgenoten met extreem hoge kapitaalbuffers, zoals NN Group en staatsdeelneming ASR, die ruim boven 200 procent zitten met hun buffer.

 

Sectorgenoot Aegon kondigde vorige echter een dividendverhoging en aandeleninkoop aan, met een veel lagere buffer dan NN en ASR. De Haagse verzekeraar is content met een Solvency II-ratio van 160 procent.

 

Als Delta Lloyd zijn huidige solvabiliteitsratio van 136 procent op eigen kracht kan verhogen naar 150 procent, zoals het bedrijf beweert, dan zou dit ongeveer gelijk zijn aan Aegon, zeggen de critici, omdat Delta Lloyd een strengere rekenmethode gebruikt om de solvabiliteit te berekenen.

 

Daar staat echter tegenover dat strengere regels voor uitgestelde belastingbaten en een mogelijke lagere rekenrente de solvabiliteit van Delta Lloyd nog met maximaal 60 procentpunt omlaag kunnen trekken. Voor Aegon is dat niet veel meer dan 20 procentpunt.

 

Verzekeraars die met hun ratio onder 100 procent zakken, moeten een herstelplan indienen bij de toezichthouder. Hoewel DNB het in de praktijk niet zover zal laten komen, mag de toezichthouder pas echt ingrijpen bij 40 procent, merkt een van de investeerders op.

 

De toezichthouder streeft echter naar zeer sterke buffers voor de sector, zeggen ingewijden, vanwege de slechte perspectieven voor Nederlandse levensverzekeringenmarkt en het risico van grote woekerpolisclaims.

 

Het streven lijkt zijn doel voorbij te schieten, nu Delta Lloyd het vertrouwen van beleggers kwijt is door alle perikelen. "In de toekomst zullen beleggers, begrijpelijk, wel twee keer nadenken voordat ze in een Nederlandse financial investeren", zegt een van de betrokkenen, verwijzend naar de koersdaling van Delta Lloyd met 70 procent in het afgelopen jaar.

 

Als Delta Lloyd de claimemissie intrekt, zou de aandelenkoers direct sterk stijgen, verwachten de betrokken investeerders, van circa 5 euro nu tot mogelijk zo’n 10 euro. Een beperkte kapitaalverhoging van hooguit 10 procent zou dan een peulenschil zijn voor de grootaandeelhouders.

 

De frustratie bij beleggers over de communicatie door Delta Lloyd begon ermee, dat bestuursvoorzitter Hans van der Noordaa een forse daling van de kapitaalpositie in het tweede kwartaal van vorig jaar niet goed kon uitleggen aan beleggers. Bij gebrek aan een duidelijkheid over de kapitaalpositie kelderde de koers.

 

Delta Lloyd gaf te weinig details over het enorme kapitaalverlies van meer dan 1 miljard euro, zeggen de investeerders. Was dit nou een echt verlies, door een niet goed aansluitende hedgepositie in rentederivaten? Of was het slechts een papieren verlies, doordat Delta Lloyd opeens veel meer bufferkapitaal moesten gaan aanhouden voor Nederlandse hypotheken.

 

"Als je dingen uitlegt, dan reageren beleggers meestal niet zo angstig", zegt een van de critici. "Maar als je het steeds niet uitlegt en dan je beleggersdag uitstelt, dan rennen ze weg."

 

Op een rood Damrak leverde het aandeel Delta Lloyd woensdag 3,2 procent in op 4,84 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.