Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX ruim boven 400 punten na Draghi

AEX ruim boven 400 punten na Draghi
21 jan 2016 om 17:57

De Amsterdamse beurs is donderdag met een stevige winst gesloten, aangejaagd door de woorden van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank.

 

De AEX eindigde 2,7 procent hoger op 406,49 punten. Ook de andere Europese beurzen sloot flink hoger.

 

Conform verwachting hield de ECB de rentetarieven ongewijzigd en rommelde de centrale bank ook niet aan het opkoopprogramma van obligaties.

 

In een toelichting op het besluit zei Dragi evenwel dat bij de komende rentevergadering in maart het huidige monetaire beleid zal worden geëvalueerd en indien nodig herzien. De centraal bankier benadrukte daarbij dat de rente voor langere tijd op het huidige lage niveau zal blijven of zelfs daaronder.

 

Marktanalist Elwin de Groot van Rabobank meent dat Draghi vanmiddag duidelijk wees op de mogelijkheid om in maart met nieuwe maatregelen te komen. "En die [mogelijkheid] zullen ze waarschijnlijk ook gebruiken", zo voorziet De Groot.

 

Rabobank verwacht dat de ECB bij de komende vergadering de depositorente zal verlagen van 0,30 procent negatief naar 0,40 procent negatief.

 

Econoom Teunis Brosens van ING concludeerde ook dat Draghi opnieuw verwachtingen wekte. De econoom benadrukte evenwel dat de centraal bankier dit ook deed in oktober, maar de verwachtingen afgelopen december niet waarmaakte.

 

De euro/dollar daalde op de woorden van Draghi. Rond het sluiten van de aandelenmarkten noteerde het muntpaar op 1,0827, maar de 1,0779 werd ook geraakt.

 

In tegenstelling tot de euro, werd olie juist duurder. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 3,1 procent naar 29,22 dollar en een vat Brent werd 3,2 procent duurder op 28,76 dollar.

 

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden vrijwel alle fondsen in het groen. Koploper was staalreus ArcelorMittal met een dagwinst van 10,3 procent. Verder deden ook Ahold (+5,8%) en ASML (+4,4%) goede zaken. De door Ahold voorbeurs afgegeven omzetcijfers over het vierde kwartaal werden goed ontvangen.

 

Volgens Rabobank waren de cijfers hoger dan de consensus en bij Bernstein wezen ze op de verhoging van de outlook voor de vrije kasstroom. Dit vergroot volgens de analisten de kans op een aandeleninkoopprogramma na de fusie met Delhaize. ASML, dat woensdag al met cijfers kwam, kreeg een aantal positieve analistenrapporten gepresenteerd. UBS besloot het Veldhovense fonds op de kooplijst te plaatsen na het opwaarts bijstellen van de winsttaxaties voor de komende jaren.

 

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell profiteerde van de oplopende olieprijs en eindigde 4,6 procent hoger. TNT Express, waar een bod van het Amerikaanse FedEx op rust, was het enige fonds dat de weg omhoog niet vond en 0,1 procent inleverde.

 

In de AMX domineerde het groen ook de borden. Aperam, fabrikant van roestvast staal, steeg 6,1 procent. BE Semiconductor Industries werd 4,7 procent meer waard. De kwartaalcijfers en dividendverhoging van Sligro Food Group werden beloond met een koerswinst van 0,5 procent.

 

Het handjevol dalers in de Midkap werd geleid door Grandvision, dat 2,8 procent inleverde. Volgens KBC Securities presenteerde Grandvision een teleurstellende omzetgroei. Afgelopen kwartaal kwam de uitbater van optiekketens uit op een vergelijkbare omzetgroei van 2,2 procent, ruim onder de 3,3 procent die KBC voorzag. Fagron en Flowtraders leverden 2,4 en 1,7 procent in.

 

Onder de kleinere fondsen schreef Neways Electronics 4,5 procent bij en leverde Docdata 4,1 procent in.

 

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,9 procent hoger op 15.909,67 punten. De breder samengestelde S&P 500 index won eveneens 0,9 procent en techbeurs Nasdaq steeg met 0,6 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.