Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: ECB verrast niet

Beursblik: ECB verrast niet
21 jan 2016 om 07:26

De Europese Centrale Bank maakt donderdagmiddag het rentebesluit bekend, waarbij niet gerekend hoeft te worden op verdere renteverlagingen of andere stimuleringsmaatregelen, ondanks de turbulentie op de financiële markten, de lage olieprijzen en de zwakke inflatie in de regio. De markt zal vooral letten op eventuele hints van voorzitter Mario Draghi dat de geldkraan later dit jaar wel verder open gaat.

 

"De inkt van het [in december] aangekondigde verruimingspakket is nauwelijks droog dus het zou een verrassing zijn als de ECB donderdag zelfs alleen maar hint op aanvullende maatregelen", aldus analisten van Rabobank. 

 

De ECB verlaagde begin december de depositorente met 10 basispunten tot 0,30 procent negatief en verlengde de loopduur van het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma ter waarde van 60 miljard euro met zes maanden. De markt beschouwde dat als een tegenvaller, want er waren meer omvangrijke maatregelen verwacht. 

 

KBC Securities stelt dat er op economisch vlak in de eurozone weinig is veranderd sinds december. De inflatie is nog altijd zwak, maar er was in december wel sprake van een stabilisering, nadat de consumentenprijzen in november nog daalden.

 

KBC en Rabobank verwachten dat de ECB wacht tot maart om eventueel nieuwe stimuleringsmaatregelen aan te kondigen, omdat er dan een actueel beeld is van de economie en de inflatie-ontwikkeling.

 

Wat betreft het rentebesluit van donderdag, zal de markt dus vooral moeten letten op de toon van Draghi en een mogelijke leidraad die bepaalt welke omstandigheden verdere verruimingsmaatregelen rechtvaardigen.

 

"Hoewel Draghi’s verbale vaardigheden hem bijna nooit in de steek laten, kwam de ECB-president tijdens zijn laatste persconferentie [in december] niet goed uit de verf en stelde hij de markt teleur omdat er agressievere maatregelen waren verwacht", aldus marktanalist Matt Weller van Forex.com. "Er worden geen wijzigingen verwacht maar de toon en opmerkingen van Draghi kunnen wel een tipje van de sluier oplichten."

 

Het rentebesluit wordt donderdag om 13.45 uur bekendgemaakt, gevolgd door de persconferentie van Draghi om 14.30 uur.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.