Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Buitenlandse banken lenen minder aan China

Buitenlandse banken lenen minder aan China
21 jan 2016 om 16:50

Buitenlandse banken hebben in het derde kwartaal van vorig jaar 17 procent minder uitgeleend aan Chinese bedrijven. Dit bleek donderdag uit cijfers van de Bank for International Settlements (BIS).

 

Door de daling met 119 miljard dollar werd er nog maar 877 miljard dollar geleend aan de tweede economie ter wereld, het laagste niveau in twee jaar tijd.

 

Chinese en buitenlandse investeerders trokken de afgelopen maanden geld uit het land terug, wat leidde tot een gestage afname van de buitenlandse valutareserves, die overigens nog altijd fors zijn.

 

Woensdag meldde het Institute of International Finance al dat beleggers in 2015 een recordbedrag van 735 miljard dollar hebben weggehaald uit de grote opkomende economieën, merendeels uit China.

 

Beleggers worden steeds ongeruster dat de Chinese autoriteiten er niet in zullen slagen hun economie soepel te laten omschakelen van een kredietgedreven naar een meer op consumptie gestoeld model.

 

De nationale schuldenlast, de overtollige productiecapaciteit, de groeicijfers die niet vertrouwd worden en een reeks misstappen in het Chinese beleid voeden de vrees dat de vertraging van ’s werelds tweede economie kan omslaan in een duikvlucht.

 

De kredietverlening aan de opkomende economieën als geheel daalde met 142 miljard dollar in het derde kwartaal, meldde de BIS waarvan dus het merendeel China betrof. Omdat de kredietverlening aan de ontwikkelde economieën maar licht daalde, kwam de daling van de internationale kredietverlening wereldwijd op 151 miljard dollar uit, wat minder sterk was dan een een kwartaal eerder.

 

Omdat gevreesd wordt dat een trager groeiende Chinese economie ook andere delen van Azië zal treffen, verstrekten banken ook minder krediet aan andere Aziatische landen. Aan Taiwan werd 8,8 miljard dollar minder geleend, aan Zuid-Korea 7,6 miljard dollar minder en aan India 5,6 miljard dollar minder, laten de cijfers van BIS zien.

 

Problemen zijn er ook in een aantal andere grote ontwikkelende economieën, omdat de grondstoffenprijzen onder invloed van de Chinese groeivertraging hard onderuitgaan. De buitenlandse kredietverlening door banken aan Brazilië is daarom met 6 miljard dollar teruggeschroefd, aan Rusland met 7 miljard dollar en aan Zuid-Afrika met 900 miljoen dollar.

 

De internationale kredietverlening daalde geleidelijk in de jaren na de kredietcrisis van 2008, maar leefde weer op in 2013, toen de schuldencrisis in de eurozone over zijn hoogtepunt was. Medio 2014 begon de buitenlandse bancaire kredietverlening weer af te nemen, door hernieuwde zorgen over de gezondheid van enkele grote opkomende economieën.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.