Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fikse omzetstijging voor Ahold

Fikse omzetstijging voor Ahold
21 jan 2016 om 07:07

Ahold heeft in het vierde kwartaal van 2015 flink geprofiteerd van wisselkoerseffecten en een extra verkoopweek. Dit bleek donderdag uit cijfers van de Zaanse grootgrutter.

 

In de laatste drie maanden van het afgelopen jaar nam de omzet van Ahold met 21,4 procent op jaarbasis toe naar 9,8 miljard euro. Daarmee deed de grootgrutter het beter dan de meeste analisten hadden voorzien. Zo mikte analist Alan Vandenberghe van KBC Securities op een omzet van 9,5 miljard euro.

 

De omzetstijging was voor een flink deel te danken aan gunstige wisselkoerseffecten. Tegen constante wisselkoersen bedroeg de omzetgroei 11,8 procent. Daarnaast profiteerde Ahold van een extra week in vergelijking tot het vierde kwartaal van 2014. Rekening houdend met deze extra week bedroeg de omzetstijging 3,1 procent.

 

In Amerika wist Ahold, gecorrigeerd voor de extra week en exclusief benzineverkopen, tegen contante wisselkoersen een 4,1 procent hogere omzet te realiseren. De identieke omzet exclusief benzineverkopen steeg met 1,6 procent. Daarbij slaagde Ahold er in marktaandeel te winnen en zal de onderliggende operationele marge vermoedelijk hoger uitkomen dan in het vorige kwartaal, wederom dankzij de extra verkoopweek.

 

In Nederland steeg de omzet, gecorrigeerd voor de extra week, met 5,5 procent op jaarbasis. Ahold sprak van "een goede prestatie rond de feestdagen". De identieke omzet lag 3,2 procent hoger. De online activiteiten van de grootgrutter droegen flink bij, met een consumentenomzetgroei van 30 procent op jaarbasis. Ahold wist "significant" aan marktaandeel te winnen en de onderliggende operationele marge was naar verwachting van de grootgrutter "grotendeels in overeenstemming" met het vorige kwartaal.

 

In Tsjechië daalde de omzet van Ahold over het vierde kwartaal, gecorrigeerd voor de extra week in 2015 en tegen constante wisselkoersen, met 1,8 procent op jaarbasis. De identieke omzet exclusief benzineverkopen nam daarbij met 0,5 procent af.

 

Heel 2015

Ahold verwacht in 2015 een hogere vrije kasstroom te hebben gegenereerd. Daarbij boekte de grootgrutter vermoedelijk een omzet van 38,2 miljard euro, een toename van 16,6 procent. Tegen constante wisselkoersen lagen de verkopen 4,3 procent hoger en rekening houdend met de extra verkoopweek aan het einde van het jaar steeg de omzet met 2,3 procent.

 

Het aandeel Ahold sloot woensdag op een rood Damrak 2,3 procent lager op 18,36 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.