Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vlakke opening op Damrak verwacht

Vlakke opening op Damrak verwacht
21 jan 2016 om 08:20

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet nadat Wall Street woensdag na het slot in Amsterdam een deel van de verliezen wegwerkte en de beurzen in Azië vanochtend wederom lager noteren. Onder meer Ahold rapporteerde voorbeurs kwartaalcijfers, terwijl het rentebesluit van de ECB voor vanmiddag op de rol staat.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een stijging van 0,1 procent.

Wall Street kwam woensdag in een vrije val terecht, waarbij de hoofdgraadmeter S&P 500 index intradag meer dan 3,5 procent prijs gaf. Halverwege de handelsdag ontstond echter een selectieve rally in onder meer biotechaandelen, waardoor de iShares Nasdaq Biotechnology tracker zelfs bijna drie procent hoger sloot na een aanvankelijke daling van meer dan drie procent. De S&P 500 index beperkte de verliezen uiteindelijk tot 1,2 procent en de Nasdaq sloot zelfs bijna onveranderd.

Marktanalisten op zakenzender CNBC verklaarden de rally door te benadrukken dat de koersvorming op de Amerikaans beurzen extreem oversold was geworden, terwijl ook een belangrijk technisch steunniveau richting de 1.800 puntengrens voor de S&P 500 index werd geraakt. Ondanks het herstel vanaf de bodemniveaus sloot de index wel op het laagste niveau sinds 2014.

De opleving op Wall Street leidde niet tot enthousiasme in Azië, waar de steile daling op de beurzen werd voortgezet. Analisten van zakenbank Nomura benadrukten dat wederom de olieprijzen een boosdoener waren. Op Wall Street sloten de februari-futures op een vat West Texas Intermediate 6,7 procent lager op 26,76 dollar en vanochtend in Azië daalden de olieprijzen verder met enkele tienden van een procent. De beurzen in Tokio en Shanghai noteerden vanochtend respectievelijk 2,4 en 2,5 procent lager. De grondstofgevoelige All Ordinaries index in Sydney steeg evenwel juist een half procent.

Rentebesluit ECB

Vanmiddag komt de Europese Centrale Bank met het rentebesluit. Uit de notulen van de monetaire vergadering in december bleek dat de leden van het uitvoerend bestuur van de ECB destijds verdeeld waren over de beslissing om de depositorente verder te verlagen.

De ECB maakte begin december bekend de depositorente met 10 basispunten te verlagen tot 0,30 procent negatief, maar er waren diverse bestuursleden die een verlaging van 20 basispunten wilden. De financiële markten reageerden vorige maand zeer teleurgesteld op het rentebesluit. Vooraf werd gehoopt op een verhoging van het bedrag van 60 miljard euro dat de centrale bank maandelijks in de markt pompt, en een verdere verlaging van de refirente tot 0 procent.

Analisten van onder meer Rabobank en KBC stellen in een voorbeschouwing dat de markten niet hoeven te rekenen op verdere renteverlagingen of andere stimuleringsmaatregelen, ondanks de turbulentie op de financiële markten, de lage olieprijzen en de zwakke inflatie in de regio. De markt zal vooral letten op eventuele hints van voorzitter Mario Draghi dat de geldkraan later dit jaar wel verder open gaat.

Naast het rentbesluit kijken beleggers ook uit naar cijfers over de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden, de Philadelphia Fed Index en bedrijfscijfers van onder meer American Express en Verizon.

Deutsche Bank kan vanochtend op extra aandacht van beleggers rekenen na de afgifte van een winstwaarschuwing woensdag nabeurs. Op een omzet van 33,5 miljard euro over 2015 zal Deutsche Bank vermoedelijk 6,7 miljard euro aan verlies maken.

Bedrijfsnieuws

In de laatste drie maanden van het afgelopen jaar nam de omzet van Ahold met 21,4 procent op jaarbasis toe naar 9,8 miljard euro. Daarmee deed de grootgrutter het beter dan de meeste analisten hadden voorzien. De omzetstijging was voor een flink deel te danken aan gunstige wisselkoerseffecten en een extra week. Tegen constante wisselkoersen bedroeg de omzetgroei 11,8 procent.

De vergelijkbare omzet van optiekketen Grandvision steeg bij gelijkblijvende wisselkoersen in het vierde kwartaal met 2,2 procent, na een plus van 6,1 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2015 nam de vergelijkbare omzet bij gelijkblijvende wisselkoersen toe met 4,1 procent, na een groei van 3,7 procent over 2014.

Sligro Food Group overlegde over 2015 recordresultaten en besloot daarop het dividend te verhogen. De omzet van Sligro steeg in 2015 met 3,8 procent naar 2.670 miljoen euro, waarbij de autonome groei zonder het effect van overnames, een extra week en rookwaren 1,1 procent bedroeg. Onder de streep restte er afgelopen jaar een 17,4 procent hogere nettowinst van 81 miljoen euro.

Nomura plaatste KPN op de favorietenlijst met een ongewijzigde koopaanbeveling en een koersdoel van 4,20 euro. De analisten menen dat KPN "goed gepositioneerd" is om zich te weren tegen de concurrentie, onder meer gelet op de komst van het 4G-netwerk van Tele2.

Altice rondde de verkoop van Cabovisao en ONI in Portugal aan Apax France af. Dit meldde de Franse kabelaar woensdagavond.

Slotstanden Wall Street


De Dow Jones index verloor woensdag 1,6 procent op 15.766,81 punten, de breder samengestelde S&P 500 index werd 1,2 procent lager verhandeld op 1.859,33 punten en technologiebeurs Nasdaq leverde slechts 0,1 procent in op 4.471,69 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.