Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street op weg naar hoger slot na Draghi en stijging olieprijzen

Wall Street op weg naar hoger slot na Draghi en stijging olieprijzen
21 jan 2016 om 19:40

Wall Street is donderdag op weg naar een hoger slot, onder meer nadat voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank liet weten in maart het monetaire beleid opnieuw tegen het licht te willen houden en scherp hogere olieprijzen na meevallende Amerikaanse olievoorraden. Richting de klok van acht uur noteerde hoofdgraadmeter S&P 500 1,2  procent hoger.

 
“De futures in Amerika schieten [voorbeurs] omhoog op de speech van Mario Draghi,” aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus in een eerste marktreactie op het rentebesluit vanmiddag.

 
Volgens Draghi zijn de neerwaartse risico’s dit jaar toegenomen. De voorzitter van de centrale bank wees daarbij op de toenemende onzekerheid over de groeivooruitzichten voor de opkomende markten, de volatiliteit op de financiële en grondstoffenmarkten en de geopolitieke risico’s. Daarbij namen ook de zorgen over de inflatie in de eurozone toe. Alle reden volgens Draghi om in maart het monetaire beleid te evalueren en eventueel te herzien.

 
Dat schept verwachtingen, aldus econoom Teunis Brosens van ING. De econoom benadrukte evenwel dat de centraal bankier dit ook deed in oktober, maar de verwachtingen afgelopen december niet waarmaakte. “Daarmee schept Draghi het risico dat als hij in maart niet kan leveren, zijn geloofwaardigheid wel erg op het spel komt te staan,” aldus Schutte van Indexus.

 
De speech van Draghi volgde op het besluit van de Europese Centrale Bank om het rentetarief conform verwachting van analisten van Rabobank en KBC op 0,05 procent te laten staan.

 
In een volatiele beurshandel schoten de Amerikaanse beurzen na een positieve opening evenwel toch in de min, om vervolgens weer op te krabbelen. Wall Street koerste pas overtuigend hoger nadat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week minder scherp bleken te zijn gestegen dan verwacht. De voorraden ruwe olie namen met 4,0 miljoen vaten toe tot 486,5 miljoen vaten. Februari futures op Amerikaanse WTI olie wonnen circa 6 procent en oliegiganten Exxon Mobile en Chevron waren met winsten van respectievelijk 2,2 en 4,9 procent aanjagers op Wall Street. De euro gaf juist terrein prijs na de toelichting van Mario Draghi op het rentebesluit en noteerde 0,5 procent lager op 1,0837

 
Verder bleek op macrovlak dat de eerste steunaanvragen afgelopen week waren gestegen met 10.000 naar 293.000, waarbij het cijfer van een week eerder met 1.000 aanvragen neerwaarts werd bijgesteld naar 283.000, een tegenvaller volgens marktanalisten op zakenzender CNBC. Verder bleek dat de index voor de bedrijvigheid in de industrie in de regio rond Philadelphia in januari gestegen van 10,2 negatief naar 3,5 negatief.
 

Bedrijfscijfers

Telecommunicatiegigant Verizon Communications (+3,9%) liet weten dat het in het vierde kwartaal meer winst en omzet heeft gemaakt. CEO Lowell McAdam sprak van “sterke en gebalanceerde” resultaten in een “dynamisch” en “concurrerend” klimaat. De Amerikaanse verzekeraar Travelers (-0,6%) boekte in het vierde kwartaal juist minder winst, als gevolg van de lage rente en tegenvallende rendementen op investeringen. De leverancier van onder meer verven, coatings en chemicalien PPG Industries (-1,4%) had dan weer flink te lijden onder de dure dollar. Hierdoor daalde de omzet, maar steeg de nettowinst ondanks de onrustige valutamarkten wel van 83 naar 314 miljoen dollar.

Oliegigant General Motors (+1,5%) wist beleggers te bekoren met een bescheiden stijging van het aantal verkochte voertuigen in 2015 met 0,2 procent naar 9,8 miljoen. Daarmee was 2015 het derde jaar op rij dat de verkopen stegen. Volgens de fabrikant konden een sterke focus op de klant en de succesvolle lancering van nieuwe modellen de uitdagende marktontwikkelingen in Zuid-Amerika en de aanwezigheid in landen als Rusland pareren. De verkoop van auto’s door GM in Noord-Amerika steeg in 2015 met 6,0 procent, terwijl in China de verkopen met 5 procent stegen. In beide landen wist de fabrikant 3,6 miljoen voertuigen te slijten. Voor China was dit een record.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.