Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: volumegroei detailhandel houdt aan

Beursblik: volumegroei detailhandel houdt aan
22 jan 2016 om 12:04

De Nederlandse detailhandel zal in 2016 de volumes met 2,25 procent zien stijgen, maar de druk op de winstmarges blijft bestaan. Dit verwachten economen van ABN AMRO in een vrijdag verschenen sectorrapport.

 

De verschillen tussen de deelsectoren zijn volgens de bank groot. Het non-food segment moet een inhaalslag maken. De volumes liggen hier nu 17 procent lager dan 8 jaar geleden. Er is wel sprake van herstel en ABN AMRO verwacht dat dit in 2016 en 2017 zal doorzetten, met een volumegroei van 2 procent per jaar.

 

Binnen non-food stijgen de verkopen van kledingzaken, maar het op peil houden van de winstgevendheid is daar een grote uitdaging, mede vanwege het relatief grote aandeel van inkopen in dure dollars en andere dollar gerelateerde valuta’s.

 

Winkels voor woninginrichting zullen volgens de economen profiteren van de verbetering op de huizenmarkt. In de bouwmarktsector zijn de verkoopvolumes sinds de crisis uitbrak met 33 procent gedaald. De bouwmarkten lieten in 2015 nog steeds krimp zien, maar de economen van ABN AMRO verwachten dat hier, ondanks de aanhoudend felle concurrentie, de bodem inmiddels is bereikt en in de komende jaren de volumes kunnen herstellen, geholpen door de betere huizenmarkt.

 

Voor supermarkten liggen de volumes nu 6,5 procent hoger dan 8 jaar terug. In 2016 weten de grootgrutter volgens ABN AMRO zowel de volumes als de prijzen te verhogen, waardoor de omzetgroei dit jaar op zo’n 2,5 procent zal uitkomen.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.