Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Goed weekslot op Beursplein 5

Goed weekslot op Beursplein 5
22 jan 2016 om 17:52

De Amsterdamse beurs heeft vrijdag met een stevige winst de week afgesloten. De AEX won 3,2 procent op een slotkoers van 419,28 punten. Daarmee boekte het Damrak een weekwinst van krap 4 procent.

 

Donderdag koersten de beurzen mondiaal hoger op de woorden van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. De bankier liet weten bij de volgende rentevergadering het monetaire beleid te evalueren en indien nodig te herzien. Volgens Rabobank een duidelijk signaal dat de ECB in maart tot actie overgaat.

 

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten meent dat de woorden van Draghi er voor zorgen dat Amerikaanse beleggers weer instappen in Europese aandelen, nadat zij in december uitstapten. "440 punten in het vizier", aldus Van der Pol.

 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,081. Olie werd flink duurder. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 7,0 procent naar 31,59 dollar en een vat Brent werd 7,4 procent duurder op 31,41 dollar.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden vrijwel alle fondsen hoger verhandeld. Koploper was Royal Dutch Shell met een dagwinst van 6,4 procent. Andere grote stijgers waren Unibail-Rodamco en Wolters Kluwer met koerswinsten van 4,6 procent.

 

ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,6 procent. Volgens portefeuillemanager Jacob Jurg van Trade Wind Capital kwam de daling van de staalreus aan het einde van de dag na een rapport van Moody’s. De kredietbeoordelaar overweegt een groot aantal mijnbouwers en energiebedrijven af te waarderen. Dit trok volgens Jurg de hele sector mee naar beneden. Berenberg verlaagde eerder op de dag ook al het koersdoel voor ArcelorMittal.

 

Verder daalden ook Philips en TNT Express, waar een bod van FedEx op ligt. De verkoop van een belang van circa 80 procent in Lumileds door Philips ketste af, doordat de Amerikaanse toezichthouder geen toestemming verleende. Philips gaf aan met andere partijen in gesprek te gaan maar analisten van zowel Kepler Cheuvreux als ING voorzien dat dit tot een lagere verkoopprijs zal leiden, als een verkoop al lukt onder de huidige marktomstandigheden, aldus analist Marc Zwartsenburg van ING. Zowel Philips als TNT Express werd 0,1 procent goedkoper.

 

In de AMX sloten vrijwel alle fondsen hoger. Hier ging oliedienstverlener SBM Offshore aan kop met een koersstijging van 5,7 procent. Daarnaast herstelde Grandvision van de koersafstraffing van donderdag door 4,7 procent hoger te sluiten.

 

USG People, waar een overnamebod van Recruit op ligt, maakte een pas op de plaats.

 

Onder de kleinere fondsen was Kendrion een uitschieter met 9,2 procent koerswinst. Lucas Bols leverde 1,6 procent in. In de AScX sloot verder alleen Neways Electronics lager, met een klein verlies van 0,2 procent.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index 0,8 procent hoger op 16.016,71 punten. De breder samengestelde S&P 500 index won 1,5 procent en techbeurs Nasdaq won 2,0 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.