Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Groen slot Wall Street in de maak

Groen slot Wall Street in de maak
22 jan 2016 om 21:33

Wall Street is op weg naar een flink hoger slot. Circa een half uur voor het sluiten van de handel noteerde de Dow Jones index 1,0 procent hoger, won de S&P 500 index 1,7 procent en koerste de Nasdaq index zelfs 2,3 procent in het groen.

 

Donderdag koersten de beurzen mondiaal hoger op de woorden van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. De bankier liet weten bij de volgende rentevergadering het monetaire beleid te evalueren en indien nodig te herzien. Volgens Rabobank een duidelijk signaal dat de ECB in maart tot actie overgaat.

 

Een andere duw in rug was de enorme stijging die olie boekte. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 8,4 procent naar 32,01 dollar en een vat Brent werd 9,1 procent duurder op 31,92 dollar.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0794.

 

De macro-economische cijfers waren overwegend goed. De bedrijvigheid in de industrie steeg, zo bleek uit de inkoopmanagersindex van Markit en na een fikse daling in november, herstelde de verkoop van bestaande woningen in december. Er werden afgelopen maand bijna 15 procent meer woningen verkocht.

 

De leading indicators daalden echter in december met 0,2 procent, nadat de index zowel in oktober als in november nog met een half procent toenam.

 

Op de Dow30 drukte het enorme verlies van American Express. De creditcardmaatschappij zag de resultaten afgelopen kwartaal onder druk staan door de dure dollar, maar het deed ook flinke afschrijvingen. Voor zowel dit jaar als volgend jaar rekent American Express overigens op een winststijging. De markt zette het aandeel evenwel ruim 12 procent lager.

 

GE boekte afgelopen kwartaal een 1 procent hogere omzet en zag de winst stevig oplopen, hoewel het resultaat uit voortgezette activiteiten juist daalde. Voor 2016 herhaalde GE de eerder afgegeven doelstellingen. Dit wil onder meer zeggen een operationele winst per aandeel van 1,45 tot 1,55 dollar met een autonome groei van 2 tot 4 procent. Beleggers reageerden teleurgesteld en het aandeel handelde 1,7 procent lager.

 

De grootste stijger in de Dow was Apple. De fabrikant van onder meer de iPad en de iPhone werd maar liefst 4,7 procent meer waard.

 

Starbucks, genoteerd aan Nasdaq, werd iets lager verhandeld, na een beduidend slechtere opening, ondanks dat de resultaten het afgelopen kwartaal met dubbele cijfers stegen. De vooruitzichten die de koffieketen presenteerde, vielen beleggers evenwel tegen.

 

Schlumberger overtrof in het afgelopen kwartaal de winstverwachtingen. Ook kondigde de oliedienstverlener een aandeleninkoopprogramma van 10 miljard dollar aan. Beleggers belonen dit met een krap 6 procent hogere koers.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.