Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Arcadis hard onderuit op rood Damrak

Arcadis hard onderuit op rood Damrak
25 jan 2016 om 17:58

De Amsterdamse beurs is met een klein verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX leverde maandag 0,3 procent in op 418,07 punten en ook de omringende beurzen eindigden in het rood.

 

Volgens analisten van KBC wisten de Europese aandelenmarkten de openingswinsten niet vast te houden door een daling van de olieprijzen. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 4,8 procent naar 30,65 dollar en een vat Brent werd 4,2 procent goedkoper op 30,82 dollar. Vrijdag had olie de wind juist nog flink in de rug.

 

Naast de olieprijs was er aandacht voor het ondernemersvertrouwen in Duitsland. De Ifo index daalde van 108,6 in december naar 107,3 in januari. Daarmee was de daling veel scherper dan analisten hadden voorzien.

 

De euro/dollar werd verhandeld op 1,0828.

 

Later in de week wordt het drukker met vooral bedrijfscijfers uit Amerika en Europa en het rentebesluit van de Federal Reserve. De verklaring van de Amerikaanse centrale bank zal volgens Rabobank "op een goudschaaltje worden gewogen". De Fed verwacht dit jaar viermaal de rente te verhogen. Analisten van Rabobank denken evenwel dat dit er slechts twee zullen zijn.

 

Stijgers en dalers

In de AEX werden de meeste fondsen lager verhandeld. OCI verloor 4,2 procent, ING Groep werd 2,3 procent goedkoper en Aegon leverde 1,9 procent in.

 

De stijgers werden aangevoerd door ArcelorMittal met een koerswinst van 1,5 procent. Heineken deed het eveneens goed met een dagwinst van 0,9 procent. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor de Amsterdamse brouwer met 2 euro naar 90,00 euro. Unibail-Rodamco werd 0,7 procent duurder na een adviesverhoging naar Gelijkgewogen door Morgan Stanley.

 

In de AMX waren de ogen gericht op Arcadis, dat maar liefst 19,4 procent inleverde na een winstwaarschuwing. Arcadis liet voorbeurs weten niet langer te rekenen op een 20 procent hogere operationele winst voor 2015, maar op een stijging van 10 procent ten opzichte van 2014. Aanleiding voor de neerwaartse bijstelling was vooral tegenwind in Noord-Amerika en de opkomende landen. De omzet is afgelopen jaar wel, conform verwachting, met 30 procent gestegen.

 

Verschillende analisten grepen de waarschuwing aan om het advies voor het fonds te verlagen. KBC Securities verlaagde het advies van Accumuleren naar Houden, Degroof Petercam zette een verkoopadvies op het advies- en ingenieursbureau en Theodoor Gilissen Bankiers gaf een Niet Aanbevolen advies af.

 

Fugro werd 7,1 procent goedkoper en PostNL 3,7 procent. Galapagos verloor 3,3 procent aan beurswaarde nadat Goldman Sachs het biotechfonds van de kooplijst haalde. Wel werd het koersdoel stevig verhoogd van 26,00 naar 56,00 euro.

 

Fagron won 5,1 procent en NSI steeg 2,1 procent.

 

In de AScX domineerde het rood ook de koersenborden. Ordina verloor 4,9 procent en Neways Electronics 3,8 procent. Daar stond tegenover dat Amsterdam Commodities 3,8 procent meer waard werd.

 

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index ruim een half procent lager op 16.004,10 punten. De breder samengestelde S&P 500 index en techbeurs Nasdaq verloren elk 0,6 procent.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.