Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: hefboom het selectiecriterium voor banken

Beursblik: hefboom het selectiecriterium voor banken
25 jan 2016 om 10:37

Beleggers zouden Europese banken moeten waarderen op basis van hun hefboom, om te voorkomen dat zij zogenoemde value traps kopen. Dat stelden analisten James Chappell en Iro Papadopoulo van de Londense zakenbank Berenberg in een vrijdag gepubliceerd rapport.

 

"Het is raadselachtig dat de sector met de grootste hefboom wordt gewaardeerd zonder aanpassingen voor die hefboom", menen de analisten.

 

Tot de categorie value traps rekenen zij de drie grote Franse banken Credit Agricole, BNP Paribas en Societe Generale, evenals Credit Suisse en Deutsche Bank, die zij scharen onder de verliezers op de langere termijn. Datzelfde lot treft de Britse sectorgenoten Barclays en Lloyds.

 

Na de recente koersdalingen in de Europese bankensector, die de analisten als een "vrije val" typeren, wordt de sector nu verhandeld met een korting van 36 procent qua koerswinstverhouding en 57 procent op de boekwaarde. De waardering ten opzichte van de sector is het laagste niveau in tien jaar.

 

Hoewel de negatieve trends voor de sector aanhouden, kunnen de aandelen opveren als de aankomende kwartaalcijfers geen rampen aan het licht brengen. Deutsche Bank heeft met zijn winstwaarschuwing overigens al het omgekeerde scenario laten zien.

 

De zes aandelen van Europese banken die Berenberg beschouwt als winnaars op de langere termijn zijn ING Groep, HSBC, UBS en de Scandinavische banken Nordea, Handelsbanken en Swedbank.

 

Zij zien er steeds aantrekkelijker uit na de recente koersdalingen, met een gemiddelde opwaartse ruimte voor de aandelenkoers van 30 procent, bij een dividendrendement van gemiddeld 6 procent. Idealiter moeten de aandelen onder boekwaarde worden gekocht, stelden de analisten. De korting bedraagt nu 10 procent voor ING en zelfs 20 procent voor HSBC.

 

Terwijl zakenbanken uit de gratie zijn, richten beleggers zich volgens de analisten vooral op nationale retailbanken, waaronder ABN AMRO, KBC, BNP, Bank of Ireland, Intesa en de Italiaanse Popolari-banken.

 

De Zweedse Handelsbanken blijft het strategische schoolvoorbeeld, met zijn risicobeheer op basis van kennis van de lokale markt. Kredietgroei als doel is achterhaald. De analisten noemen een groeidoel de beste voorspeller van kredietverliezen en groeivertraging bij een bank.

 

De Nederlandse bank ING heeft een relatief lage hefboom en heeft al zijn wederzijdse belangnames verkocht, en is daarmee in positieve zin de tegenhanger van een Franse bank als Credit Agricole, die veel krapper bij kas zit en een ingewikkelde kapitaalstructuur heeft. ING zal mogelijk bij de jaarcijfers een hogere payout ratio voor het dividend bekendmaken, aldus de analisten.

 

Het wordt een belangrijk jaar voor het Belgische KBC, dat de staatssteun heeft afbetaald en een hoger percentage van zijn winst als dividend moet gaan uitkeren om terug te keren naar Berenbergs lijst met winnaars.

 

De Brits-Aziatische reus HSBC daarentegen moet kostenbesparingen laten zien om daar niet van af te vallen, stellen de analisten.

 

Het Britse Barclays en het Italiaanse Unicredit blijven "wild cards", met een aankomende strategische update voor de Britse bank op 1 maart, terwijl Unicredit zijn structuur moet wijzigen om waarde vrij te maken.

 

De benoeming van Tidjane Thiam bij Credit Suisse creëert ruimte voor verbetering bij de Zwitserse zakenbank.

 

Een nieuwe wild card is RBS, dat eindelijk genoeg kapitaal heeft nu het Citizens heeft verkocht en nu de rommel uit het verleden kan gaan opruimen, stelden de analisten.

 

Berenberg heeft een koopadvies op ING Groep met een koersdoel van 14,50 euro. Op een licht lager Damrak koerste ING maandag een half procent lager op 10,84 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.