Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursupdate: Arcadis stevig onderuit op vlak Damrak

Beursupdate: Arcadis stevig onderuit op vlak Damrak
25 jan 2016 om 11:20

De Amsterdamse beurs doet het maandag rustig aan, na een erg volatiele handel vorige week die resulteerde in een weekwinst van krap vier procent.

 

De AEX won 0,1 procent op 419,64 punten. Ook de omringende beurzen bleven vanochtend dichtbij huis.

 

De agenda was vanochtend vrijwel leeg. Belangrijkste agendapunt was de ontwikkeling van het ondernemersvertrouwen in Duitsland. De Ifo index daalde van 108,6 in december naar 107,3 in januari. Daarmee was de daling veel scherper dan analisten hadden voorzien.

 

Later in de week wordt het drukker met vooral bedrijfscijfers uit Amerika en Europa en het rentebesluit van de Federal Reserve. De verklaring van de Amerikaanse centrale bank zal volgens Rabobank "op een goudschaaltje worden gewogen". De Fed verwacht dit jaar viermaal de rente te verhogen. Analisten van Rabobank denken evenwel dat dit er slechts twee zullen zijn.

 

Olie werd maandag flink goedkoper, na een enorme prijsstijging op vrijdag. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,8 procent naar 31,29 dollar en een vat Brent werd 2,6 procent goedkoper op 31,35 dollar.

 

De euro/dollar daalde licht naar 1,0820.

 

Stijgers en dalers

In de AEX was ArcelorMittal koploper met een koerswinst van 3,1 procent. Ook Altice en Heineken aan de wind in de rug met winsten van elk 1,2. Heineken kreeg een lichte koersdoelverhoging van 2 euro naar 90,00 euro door Deutsche Bank.

 

De grootste daler waren Delta Lloyd en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell met 2,4 en 1,5 procent in het rood. Later deze week kunnen aandeelhouders van Shell stemmen over de overname van BG Group. Dit weekend liet de Vereniging van Effectenbezitters weten niet te zullen stemmen vanwege een gebrek aan informatie. "Geen deugdelijke visie op de houdbaarheid van het dividend, geen duidelijke scenario-analyses en geen woord over de impact van de Parijse akkoorden op het verdienmodel", aldus de VEB.

 

In de AMX waren de ogen gericht op Arcadis, dat 14,0 procent verloor na het afgeven van een winstwaarschuwing. Verschillende analisten reageerden teleurgesteld, vooral omdat de marktomstandigheden blijkbaar uitdagend blijven voor het advies- en ingenieursbureau. KBC Securities en Theodoor Gilissen Bankiers verlaagd prompt het advies voor Arcadis. Verder stond ook Fugro onder druk. De bodemonderzoeker werd 3,6 procent goedkoper.

 

Aan kop in de Midap gingen Air France-KLM, dat een koopaanbeveling kreeg van Davy Research, BAM Groep en TKH Group. Alle drie de fondsen wonnen ruim een procent. SBM Offshore steeg 1,4 procent nadat de topmannen van de oliedienstverlener een schikking troffen met de Braziliaanse autoriteiten. Een kleine, maar belangrijke stap volgens SNS Securities na een totaaloplossing voor de smeergeld affaire.

 

Onder de kleinere fondsen was Brill de grootste daler met een verlies van 4,4 procent. DPA Group verloor 4,1 procent. Docdata daarentegen werd juist 2,9 procent meer waard.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.