Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak richt vizier omhoog bij start handelsweek

Damrak richt vizier omhoog bij start handelsweek
25 jan 2016 om 08:21

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een groene opening tegemoet na een fors hoger slot op Wall Street vrijdagavond en een positief sentiment in Azië vanochtend.

 

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent.

 

Afgelopen week daalde de AEX index aanvankelijk nog naar het laagste niveau sinds eind 2014. Door een positieve reactie op de toelichting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, in combinatie met rap oplopende olieprijzen, won de hoofdgraadmeter van het Damrak op weekbasis uiteindelijk bijna vier procent.

 

Wall Street sloot vrijdag voor de derde achtereenvolgende handelsdag hoger na onder meer een koerssprong van de februari-futures op West Texas Intermediate olie met 9,0 procent naar 32,20 dollar. Apple deed daarnaast goede zaken met een koerswinst van 5,3 procent. Marktanalisten op zakenzender CNBC wezen op een rapport van Piper Jaffray, waarin een koerswinst van 50 procent werd voorgespiegeld in aanloop naar de vermoedelijke lancering van de iPhone 7 in september. Dinsdag nabeurs opent Apple de boeken over het afgelopen kwartaal.

 

Creditcardmaatschappij American Express kon niet profiteren van het positieve sentiment en sloot zelfs ruim 12 procent lager nadat het bedrijf bij de publicatie van de kwartaalcijfers niet aan de verwachtingen voldeed.  Onder meer de dure dollar en afschrijvingen op goodwill wogen op het resultaat.

 

In Azië koersten de beurzen vanochtend over een breed front hoger, waarbij de Japanse Nikkei index krap een procent won, terwijl de beurs in Hong Kong ruim anderhalf procent bijschreef. Koploper was evenwel de All Ordinaries index in Sydney met een winst van bijna twee procent. Deze index kent een hoge blootstelling aan grondstofgerelateerde ondernemingen.

 

Analisten van zakenbank Nomura benadrukten dat de Aziatische beurzen profiteerden van het positieve sentiment in Europa en Amerika, vrijdag na het slot in Azië, de scherpe stijging van de olieprijzen en hoop op extra stimuleringsmaatregelen door centrale banken.

 

Stroom aan bedrijfscijfers en Fed

Beleggers gaan een zeer drukke week tegemoet, waarbij op Wall Street circa de helft van de Dow Jones componenten en vrijwel alle techgiganten, met uitzondering van Google, hun kwartaalresultaten vrijgeven. Op het Damrak blijft het evenwel relatief rustig met cijfers van Philips en Core Laboratories. Woensdag en donderdag kunnen daarnaast aandeelhouders van Royal Dutch Shell en BG Group stemmen over de voorgenomen overname van de Britse gasgigant.

 

Op macro-economisch vlak kijken beleggers met name naar de Amerikaanse economische groei in het vierde kwartaal en Duitse inflatiecijfers.

 

Na het rentebesluit in Europa volgt deze week de Amerikaanse centrale bank. Marktanalisten van Rabobank constateerden afgelopen week dat de Fed "het achteraf heeft gepresteerd om [in december] de eerste renteverhoging door te voeren in een van de zwakste kwartalen qua economische groei sinds Amerika halverwege 2009 uit een recessie klom" .

 

Gelet op onder meer de wereldwijde groeivertraging en de koersval van de olieprijzen, waardoor de inflatieverwachtingen zijn getemperd, rekent Rabobank pas in juni op een volgende renteverhoging. Daarbij verwachten de analisten niet vier maar slechts twee renteverhogingen dit jaar.

 

Voor vandaag is de agenda nog licht gevuld. Beleggers kijken met name naar de Duitse conjunctuurindicator Ifo index en cijfers in Amerika van onder meer oliedienstverlener Haliburton, Kimberley-Clark en McDonald’s.

 

Bedrijfsnieuws

Arcadis stelde de vooruitzichten voor 2015 naar beneden toe bij vanwege verslechterde marktomstandigheden in Noord-Amerika en de opkomende markten. Aanvankelijk rekende Arcadis nog op een 20 procent hogere operationele winst voor 2015, maar inmiddels mikt het adviesbureau op een stijging van 10 procent ten opzichte van 2014.

 

CEO Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema van SBM Offshore hebben een schikking getroffen met de Braziliaanse autoriteiten van elk 250.000 Braziliaanse real, omgerekend circa 60.000 dollar. Dit zal door de oliedienstverlener uit Schiedam worden betaald.

 

Royal Dutch Shell geeft aandeelhouders te weinig informatie om te kunnen stemmen over de acquisitie van BG Group. Dit is althans de mening van de Vereniging van Effectenbezitters. "Geen deugdelijke visie op de houdbaarheid van het dividend, geen duidelijke scenario-analyses en geen woord over de impact van de Parijse akkoorden op het verdienmodel", aldus de VEB.

 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index won vrijdag 1,3 procent op 16.093,51 punten, de breder samengestelde S&P 500 index steeg 2,0 procent naar 1.906,90 punten en techbeurs Nasdaq koerste zelfs 2,7 procent hoger op 4.591,18 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.