Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak start in het rood

Damrak start in het rood
26 jan 2016 om 08:20

De Amsterdamse beurs gaat dinsdag een rode opening tegemoet na een fors lager slot op Wall Street maandagavond en een zeer negatief sentiment in Azië vanochtend. Philips rapporteerde voorbeurs kwartaalcijfers.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 1,4 procent.

Wall Street startte op een nieuwsluwe handelsdag de week met een stevig verlies. Na een fikse prijsstijging op vrijdag gaf olie maandag de winsten al weer prijs. Maart-futures op een vat West Texas Intermediate (WTI) daalden 7,1 procent naar 29,92 dollar en een vat Brent werd 6,4 procent goedkoper op 30,12 dollar. De euro/dollar daalde licht naar 1,0856.

Vanochtend daalden de WTI en Brent met nog eens circa drie procent verder naar een niveau rond de 29,50 dollar. Analisten van de Japanse zakenbank Nomura wezen als verklaring voor de voortgezette daling van vannacht op uitspraken van de Iraakse olieminister, die maandagavond laat een record olieproductie in december bekend maakte, waardoor de zorgen over het overaanbod op de oliemarkt verder werden aangewakkerd.

In Azië stonden de beurzen vanochtend zwaar onder druk na het negatieve sentiment op Wall Street en de voortgezette daling van de olieprijzen. De Shanghai Composite noteerde maar liefst 6,4 procent lager, terwijl de Japanse Nikkei 2,4 procent prijs gaf.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag naar Amerika, waar de voorlopige inkoopmanagersindex voor de dienstensector, de Case Shiller huizenprijzenindex en het consumentenvertrouwen staan geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Philips boekte in het afgelopen kwartaal een 9 procent hogere omzet van 7,1 miljard euro. Analisten hadden gerekend op een omzet van 7,0 miljard euro en vorig jaar in het vierde kwartaal lagen de verkopen nog op 6,5 miljard euro. Het bedrijfsresultaat (EBITA) steeg van 262 miljoen naar 263 miljoen euro. Onder de streep resulteerde dit evenwel in een nettoverlies van 39 miljoen euro, terwijl er vorig jaar door Philips nog 134 miljoen euro werd verdiend. Het verlies was een gevolg van eenmalige posten, zoals pensioengerelateerde kosten, hogere financieringskosten en belastingen. Theodoor Gilissen Bankiers sprak van een meevaller, ook omdat er nadrukkelijk was gewaarschuwd voor de eenmalige posten die Philips in het rood drukten.

Galapagos stopt met de klinische ontwikkeling van GLPG1205 nadat de eindpunten voor de werkzaamheid van GLPG1205 in patiënten met colitis ulcerosa, een ontsteking aan de dikke darm, niet zijn behaald.

De Amerikaanse vakbond Communications Workers of America komt in het geweer tegen de overname van Cablevision door Altice . Dit schreef persbureau Bloomberg. De vakbond vreest voor de zware schuldenlast die ontstaat door de overname en de gevolgen die dit zal hebben voor het personeel en klanten.

ING verlaagde het koersdoel voor Arcadis van 21,00 naar 16,50 met een onveranderd Houden advies.  De koersdoelverlaging volgde nadat Arcadis maandag een winstwaarschuwing voor 2015 afgaf.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor maandag 1,3 procent op 15.885,22 punten, de breder samengestelde S&P 500 index werd 1,6 procent minder waard op 1.877,07 punten en techbeurs Nasdaq verloor 1,6 procent op 4.518,49 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.