Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak werkt verliezen weg

Damrak werkt verliezen weg
26 jan 2016 om 17:45

De Amsterdamse beurs heeft dinsdag de verliezen van rond het middaguur weggewerkt en sloot uiteindelijk 0,9 procent hoger op 421,97 punten. De AMX won 0,6 procent.

 

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer sprak van een "opmerkelijke draai". Volgens de vermogensbeheerder vonden de beurzen de weg naar boven, nadat de olieprijzen stegen. "Vandaag werd duidelijk dat beleggers nog steeds aandachtig naar de olieprijzen kijken," aldus Nijkamp. Een maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg rond het sluiten van de Europese beurzen 3,1 procent naar 31,27 dollar en een vat Brent werd 3,6 procent duurder op 31,60 dollar, terwijl voorbeurs de futures nog stevig in het rood noteerden.

 

Vandaag stond verder voornamelijk in het teken van bedrijfscijfers uit Amerika, die over de gehele linie meevielen volgens Fintessa. Chemiegigant DuPont zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 9 procent dalen, mede vanwege negatieve wisselkoerseffecten. Ook Procter & Gamble en Johnson & Johnson hadden last van de dure dollar. Wel boekten beide partijen meer winst. 3M zag dat onder de streep juist minder winst restten dan in 2014. De winst werd gedrukt door een herstructureringslast van 114 miljoen dollar. "De meevallende cijfers trokken de Dow Jones index en daarmee de Europese beurzen verder omhoog," aldus Nijkamp.

 

Op macro-economisch vlak werd bekend dat Amerikaanse consumenten in januari meer vertrouwen hadden in de economie en dat de huizenprijzen in de grootste Amerikaanse stedelijke regio’s in november fractioneel stegen. De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector groeide in januari evenwel in een lager tempo dan in de maand december. Nijkamp noemde de cijfers over de huizenprijzen en het consumentenvertrouwen beter dan verwacht, terwijl de bedrijvigheid in de dienstensector iets achterbleef op de verwachting.

 

Nabeurs opent Apple nog de boeken over het afgelopen jaar. "Omdat Apple zo’n enorm bedrijf is, kunnen de cijfers zeker de futures in beweging zetten," aldus Nijkamp van Fintessa. De vermogensbeheerder merkte op dat de verwachtingen zeer laag zijn, waardoor de cijfers eerder zullen meevallen dan tegenvallen. Het aandeel Apple werd 0,8 procent hoger verhandeld.

 

Het muntpaar euro/dollar werd verhandeld op 1,0856.


Stijgers en dalers

 

In de AEX sloten 19 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ArcelorMittal en Delta Lloyd die respectievelijk 7,2 en 6,6 procent meer waard werden.

 

Philips won 6,1 procent. Het bedrijf opende dinsdag voorbeurs de boeken. Theodoor Gilissen Bankiers noemde de prestaties meevallend. "Overal ging het een beetje beter", aldus analist Jos Versteeg. Kepler Cheuvreux reageerde positief op de hogere marges van Philips. Toch verwacht analist Peter Olofsen niet dat de onderneming de gewenste EBITA-marge van ongeveer 11 procent in 2016 zal realiseren. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell schreef 2,5 procent bij, meeliftend op de stijgende olieprijs.

 

Gemalto moest onder de hoofdfondsen het meest aan beurswaarde inleveren en sloot 2,8 procent lager. Ook RELX en Randstad konden met verliezen van 1,1 en 0,7 procent niet in het groen komen. Uit cijfers van brancheorganisatie ABU bleek de Nederlandse uitzendmarkt in de laatste weken van 2015 minder sterk gegroeid. Wel wees ABU er op dat een correctie in verband met een kalendereffect de groei "aanzienlijk" drukte.

 

In de Midkap was het Fagron dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel werd 6,1 procent meer waard. Aperam en BE Semiconductor Industries schreven 4,3 en 2,6 procent bij. BlackRock meldde een eerste belang van 2,96 procent in BESI.

 

Arcadis, dat maandag na een winstwaarschuwing al stevig onder druk stond, leverde vandaag nog eens 8,3 procent in. Zowel ING als SNS Securities stelde het koersdoel voor het advies- en ingenieursbureau flink neerwaarts bij. Galapagos werd 1,8 procent goedkoper, na het stopzetten van de klinische ontwikkeling van GLPG1205 in patiënten met colitis ulcerosa, een ontsteking aan de dikke darm. Een negatieve verrassing, aldus KBC Securities. IMCD sloot 2,0 procent lager.

 

Onder de kleinere fondsen steeg Docdata maar liefst 8,8 procent, gevolgd door Neways dat 4,0 procent hoger sloot. Pennystock Macintosh Retail Group leverde 20 procent in op 0,04 euro en Wessanen zag 4,1 procent aan beurswaarde verdampen.

 

Tussenstand Wall Street

 

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten won de Dow Jones index 1,5 procent. De breder samengestelde S&P 500 index steeg 1,0 procent en techbeurs Nasdaq dikte 0,7 procent aan.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.