Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Omzetgroei voor Philips

Omzetgroei voor Philips
26 jan 2016 om 07:28

Philips heeft in het vierde kwartaal de omzet conform verwachting zien stijgen, maar boekte als gevolg van eenmalige posten wel een verlies. Dit maakte het van origine Eindhovense bedrijf dinsdag voorbeurs bekend.

 

Volgens CEO Frans van Houten was 2015 een sterk jaar voor Philips, ondanks de aanhoudende uitdagende macro-economische omstandigheden.

 

Voor 2016 voorziet Van Houten een bescheiden stijging van de vergelijkbare omzet, waarbij vooral tegen het einde van het jaar verbetering zal optreden. Daarbij mikt Philips op een verbetering van de aangepaste EBITA-marge tot circa 11 procent. Verschillende analisten twijfelen evenwel aan de haalbaarheid van die doelstelling.

 

Verder merkte de topman op dat de afsplitsing van de divisie Lighting, via ofwel een verkoop ofwel een beursgang, op schema ligt voor afronding in de eerste jaarhelft.

 

Vierde kwartaal

Philips boekte een 9 procent hogere omzet van 7,1 miljard euro. Analisten hadden gerekend op een omzet van 7,0 miljard euro en vorig jaar in het vierde kwartaal lagen de verkopen nog op 6,5 miljard euro. De vergelijkbare omzet lag afgelopen kwartaal 2 procent hoger op jaarbasis, vooral dankzij de groei bij de HealthTech portefeuille.

 

Het bedrijfsresultaat (EBITA) steeg van 262 miljoen naar 263 miljoen euro en geschoond dikte het bedrijfsresultaat zelfs aan van 743 miljoen naar 842 miljoen euro. De marge liep daarbij op van 11,4 naar 11,9 procent dankzij het beter in de hand houden van de kosten, hetgeen deels teniet werd gedaan door tegenzittende wisselkoerseffecten.

 

Onder de streep resulteerde dit evenwel in een nettoverlies van 39 miljoen euro, terwijl er vorig jaar door Philips nog 134 miljoen euro werd verdiend. Het verlies was een gevolg van eenmalige posten, zoals pensioengerelateerde kosten, hogere financieringskosten en belastingen.

 

Over heel 2015 steeg de omzet van 21,4 miljard naar 24,2 miljard euro. Het geschoonde bedrijfsresultaat liep op van 1,9 miljard naar 2,2 miljard euro met een marge van 9,2 procent, 0,2 procentpunt meer dan in 2014. Onder de streep steeg de nettowinst van 411 miljoen naar 659 miljoen euro.

 

Aandeelhouders kunnen een dividend van 0,80 euro per aandeel tegemoet zien.

 

Per segment

De omzet van de divisie Healthcare liep met 15 procent op van 2,8 miljard naar 3,3 miljard euro. Het geschoonde bedrijfsresultaat steeg van 421 miljoen naar 516 miljoen euro.

 

Consumer Lifestyle was goed voor een 9 procent hogere omzet van 1,5 miljard euro met een geschoond bedrijfsresultaat van 296 miljoen euro, een toename van 16 procent.

 

Lighting droeg krap 2 miljard euro bij aan de groepsomzet, een stijging van 3 procent op jaarbasis. Het geschoonde bedrijfsresultaat dikte aan van 178 miljoen naar 213 miljoen euro.

 

Het aandeel Philips sloot maandag 0,3 procent hoger op 22,73 euro.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.