Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street eindigt stevig in het groen

Wall Street eindigt stevig in het groen
26 jan 2016 om 22:06

Wall Street is onder aanvoering van een oplopende olieprijs met een stevige winst gesloten. De Dow Jones index werd 1,8 procent duurder op 16.167,23 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 1,4 procent op 1.903,63 punten en techbeurs Nasdaq steeg 1,1 procent naar 4.567,67 punten.

 

Nadat olie vanochtend aanvankelijk nog goedkoper werd, kwam hier lopende de dag verandering in nadat er speculatie in de markt kwam dat de grote olieproducerende landen mogelijk tot een akkoord komen om het aanbod van olie in te perken, waardoor de prijzen kunnen stijgen.

 

"Een opmerkelijke draai", aldus vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fitnessa Vermogensbeheer over de prijsontwikkeling van olie vandaag.

 

Inmiddels noteert een maart-future op een vat West Texas Intermediate 3,2 procent hoger op 31,32 dollar en steeg een vat Brent zelfs 3,8 procent in waarde naar 31,65 dollar. De euro/dollar werd verhandeld op 1,0852.

 

Op macro-economisch vlak was er verder positief nieuws over de huizenprijzen in de grootste Amerikaanse steden en de ontwikkeling van het consumentenvertrouwen. Daar stond evenwel tegenover dat de Amerikaanse dienstensector wat minder hard groeide.

 

Daarnaast waren er ook veel bedrijven die inzicht gaven in de prestaties in het afgelopen kwartaal. Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management vond dat de meeste cijfers boven verwachting waren. "Door deze cijfers kan Wall Street mogelijk hoger sluiten dan maandag", zo voorspelde de marktvorser al voor opening van de handel.

 

Zoals al vaker de afgelopen kwartalen bleek, zorgt de dure dollar voor de nodige tegenwind. Onder meer DuPont, Procter & Gamble en Johnson & Johnson wezen op de tegenzittende valutamarkten in hun kwartaalrapportage. Beleggers bleken evenwel goed in staat om door de wisselkoerseffecten heen te kijken. DuPont koerste 0,9 procent hoger, Procter & Gamble schreef 2,6 procent bij en Johnson & Johnson steeg krap 5 procent.

 

De kroon spande evenwel 3M, dat ondanks een winstdaling toch 5,2 procent duurder werd en daarmee de grootste stijger in de Dow30 was. Een belangrijke oorzaak van de afnemende winst was een reorganisatielast.

 

Lockheed Martin, dat afgelopen kwartaal zowel de omzet als de winst zag stijgen, kondigde verder de fusie van de eigen IT-divisie met branchegenoot Leidos aan. Dit levert 1,8 miljard dollar op en een belang in het nieuwe fusiebedrijf van iets meer dan 50 procent. Het aandeel Lockheed Martin werd desalniettemin een half procent lager verhandeld.

 

Nabeurs staan de cijfers van Apple nog op de rol. Het aandeel sloot ruim een half procent hoger.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20-578 24 80

 

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.